Om 15-20 år vil den uønskede vilde mink være uddød i stort set hele Danmark.
Det vurderer Sussie Pagh, der er seniorforsker ved Aalborg Universitet.
Hun står bag et forskningsprojekt, der blandt andet viser, at bestanden af vilde mink i Danmark er afhængig af, at der slipper mink ud fra minkfarme for ikke at uddø.
Men efter de massive aflivninger af mink i november 2020 på grund af fare for corona-mutationer er mange minkfarme forblevet lukket.
Og derfor er det usandsynligt, at der slipper nok mink ud fra de eksisterende minkfarme til at sikre bestandens overlevelse i naturen, siger Sussie Pagh.
- Med langt færre farme forventer vi også et mindre udslip af mink. Og konsekvensen vil være, at den vilde minkbestand dør i løbet af nogle år.
Mink er uønsket i dansk natur
Når vi taler om, at dyr uddør i Danmark, er det normalt en dårlig ting. Men udryddelsen af vilde mink i den danske natur er faktisk en positiv ting.
Mink er ikke ønsket i den danske natur. Den er ikke hjemmehørende i Danmark og er en trussel for især vandfugle, og små pattedyr, da mink rydder reder for æg og afkom. Og minken er også en konkurrent til hjemmehørende rovdyr som eksempelvis ræv og odder ved at æde det, de lever af. Derfor er den også på Miljøstyrelsens liste over invasive arter i Danmark.
Det fortæller Mariann Chriel, der er specialkonsulent og arbejder med invasive arter i Miljøstyrelsen.
- Den påvirker i den grad den danske natur negativt. Både hos fugle, padder og fisk. Den er et effektivt rovdyr, og så er den ikke bange for noget som helst – den hopper for eksempel gerne i halsen på en svane for at tage kampen op med den, siger hun.
Gråsten Slot har været plaget af mink i årtier
I Sønderjylland vækker nyheden om, at minkenes dage er talte, begejstring.
De sidste cirka 20 år har Klaus Sloth, der er vildtkonsulent hos Naturstyrelsen, jagtet mink ved slotssøerne ved Gråsten Slot. Og han har igennem tiden fanget 25-30 mink ved det sønderjyske slot.
Minkens tilstedeværelse har haft konsekvenser for dyrelivet i området, fortæller han.
- Den har været særlig hård ved vores andefugle. Minken er et rovdyr, som skal have mad og har taget deres afkom, før de er kommet på vingerne. Så i den tid, vi har haft mink, har bestanden af fugle i hvert fald været mindre, end den kunne have været.
De sidste par år har der ikke været mink i slotssøerne – måske fordi, der er kommet oddere til, som udkonkurrerer minken, påpeger Klaus Sloth. Odderen er hjemmehørende, og derfor må den gerne være i den danske natur.
Mink kan overleve på Bornholm
På Bornholm er minkenes skæbne dog en helt anden end i resten af landet, viser forskningsprojektet fra Aalborg Universitet.
Det ser nemlig ikke ud til, at minken vil uddø lige foreløbig på klippeøen. Her klarer den vilde bestand sig bedre og kan godt overleve, uden at undslupne mink fra farme hjælper med at holde antallet af mink i naturen oppe, fortæller Sussie Pagh.
- På Bornholm har vi hverken grævling, odder eller ræv, som kan lægge et naturligt pres på minkene. Så det er sandsynligvis derfor, at den klarer sig bedre på Bornholm end i resten af landet.
Ifølge Mariann Chriel kan Miljøstyrelsen ikke gøre meget andet end at opfordre jægerne på Bornholm til fortsat at nedlægge mink og håbe på, at det på sigt kan være nok til, at de også bliver udryddet her.