Rettelse: Tidligere fremgik det af artiklen, at Statens Serum Institut tager 643 kroner for at teste én mink for covid-19. Dette er ikke korrekt. Prisen er for at få testet fem mink.
For godt to år siden blev alle danske mink – 13,5 millioner i alt – aflivet efter krav fra regeringen. Det skyldtes som bekendt frygten for, at dyrene ville sprede corona-smitte.
Men de aflivede mink har nogle nære slægtninge, der lever i bedste velgående i Island. Dyrene på de islandske minkfarme nedstammer fra importerede danske mink, og nu vender de snart tilbage til oprindelseslandet.
Fra nytår er minkavl igen lovlig i Danmark. En mindre gruppe danske minkavlere vil genoptage erhvervet, og nogle af dem vil altså bruge islandske mink.
- Det betyder meget, at de stammer fra danske mink, siger tidligere minkavler Erik Vammen fra Hobro.
Han skal ikke selv i gang igen i denne omgang, men han har været med til at udvælge de dyr, som i begyndelsen af januar kommer til Danmark med skib.
- Der bliver også importeret mink fra Norge, Spanien, Polen og Finland, men islandske mink er de bedste. Det er topkvalitet både i forhold til størrelse og kvalitet. Planen er, at de skal være stammen i en ny dansk minkproduktion, siger Erik Vammen.
Hvem skal betale?
Der skal i første omgang importeres omkring 10.000 mink, heraf 2.000 fra Island. Men først skal en bekendtgørelse med betingelserne for fremtidens minkavl godkendes.
Desuden mangler minkavlerne svar på, hvem der skal betale for den bekostelige test af minkene for covid-19 og en anden virussygdom, plasmacytose.
Statens Serum Institut kræver 643 kroner for at teste fem mink for covid-19.
Og det bør være staten, der betaler, mener Lars Borring, der er næstformand i og advokat for brancheforeningen Danske Mink.
- Det er en del af den kontrolforanstaltning, myndighederne ønsker over for et helt lovligt erhverv, siger han.
Stærkt utilfredse
Men minkavlerne har altså endnu ikke fået svar på deres spørgsmål. Parterne holdt et møde om sagen 23. september, men siden har der været stille fra Fødevarestyrelsens side, fortæller Lars Borring.
- 5. oktober blev der udskrevet valg, og siden har argumentet fra styrelsen lydt, at man ikke kan tage stilling til noget som helst, når der kun en fungerende fødevareminister, siger han.
- Det er vi stærkt utilfredse med, for vi står med nogle dyr, der skal ind i landet, så avlen kan begynde igen, understreger næstformanden.
Hvis der ikke er fundet en løsning inden 4. januar, hvor importen af islandske mink er planlagt, kan det betyde, at de islandske mink skal slås ned.
DR Nyheder har forsøgt at få et svar fra Fødevarestyrelsen, men styrelsen er ikke vendt tilbage på DR Nyheders henvendelse.