For ti år siden blev den danske skuespiller Søs Egelind ramt af kræft, og ved siden af den lægelige behandling medicinerede hun sig selv med ulovlig cannabis.
Brugen af cannabis havde en positiv effekt på den nu 58-årige skuespiller, som mærkede bedringer i sygdommen samt færre bivirkninger.
I programmerne 'Søs og kampen om cannabis', hvoraf sidste afsnit blev vist i går på DR1, undersøgte Søs Egelind forholdene for medicinsk cannabis i Danmark, og i aftenens udgave af Aftenshowet debatterede hun emnet med overlæge og misbrugsekspert Henrik Rindom.
Han stillede sig mere skeptisk i forhold til spørgsmålet om, hvorvidt det skal gøre lovligt at bruge cannabis i medicinsk øjemed.
- Nu vi ser på det rent lægeligt, så er det jo sådan, at vi er opdraget til at bruge medicin, som er gennemtestet på alle tænkelige måder. Vi kender bivirkningerne. Vi kender dosis, sagde Henrik Rindom, som mener, at der mangler forskning og mere empiri om den præcise virkning af cannabis.
Søs Egelind mener, at det er op til den enkelte selv at vurdere, om vedkommende vil løbe en eventuel risiko ved at indtage cannabis.
- Er det ikke menneskeligt, at det er mit personlige ansvar, som jeg hellere end gerne vil tage, fordi jeg ikke vil være afhængig af hverken morfin eller så meget andet shit. Det personlige ansvar vil jeg gerne tage, men jeg må ikke, argumenterede Søs Egelind, der ikke ser cannabis som et livsfarligt stof.
- Den her plante, vi taler om, der er i historien ikke et menneske, der er gået bort på grund af brug af cannabis. Det er en medicinsk plante, som har været anvendt i tusindvis af år, og på et eller andet tidspunkt i 1960'erne, tror jeg det var, der besluttede man på FN-plan, at det skulle være ulovligt, sagde Søs Egelind.
Forskellige udfald
Overlæge Henrik Rindom lod sig ikke overbevise om, at det på nuværende tidspunkt bør være op til den enkelte patient selv at tage ansvar for brugen af cannabis i medicinsk sammenhæng.
Blandt andet fordi, at styrken og kvaliteten på produktet kan variere.
- Jeg kender hele argumentationen, men vi står jo med et biologisk produkt. Det er et biologisk produkt fuldstændig ligesom rødvin. Det bliver lavet af den samme vindrue, men der er vidt forskellige udfald, lød det fra Henrik Rindom,
Selv om de to parter ikke blev enige, afsluttede de interviewet med store smil på læben, og der blev også plads til en highfive.
Sidste år blev et flertal på Christiansborg enige om, at der i 2018 træder en fireårig forsøgsordning i kraft, som giver læger i Danmark mulighed for at udskrive recepter på uforarbejdet cannabis.