VIDEO Gigtsygdom smadrede Stig Pryds' liv: I dag er han blandt verdens bedste fridykkere

En gigtsygdom kostede Stig Pryds sit job, ægteskab og førlighed. Men han kæmpede sig tilbage og er i dag fri fra krykker og morfin - og en af verdens dygtigste fridykkere.

For otte år siden var Stig Pryds på vej hjem fra sommerferie med sin familie, da hans ben begyndte at hæve og gøre ondt.

Nogle måneder senere fik han diagnosen psoriasisgigt, som er en smertefuld og invaliderende sygdom.

- Det var lidt som at få et spark i ansigtet. Der var mange nætter, hvor jeg vågnede ved, at det var lige som om, at der var nogen, der rev mine ben af, fortæller Stig Pryds.

Nedturen går hurtigt, og allerede et års tid efter ferien er Stig Pryds invalid.

Han er på krykker og store doser morfin. Han bliver skilt og må sælge sit firma.

Undervejs bliver han af flere omgange indlagt på Skælskør Gigtsanatorium, som har et varmtvandsbassin.

- Jeg bliver rigtig, rigtig glad for at være i det vand her, fortæller han.

- Og så faldt jeg over en video med én, der ligger og dykker i en svømmehal med våddragt på. Han laver fridykning og dykker fra den ene ende til den anden ende. Jeg fandt nogle flere videoer med nogle, der også dykker dybt og tænkte: Det dér - det er sgu da det, jeg skal!

Se Stig Pryds holde vejret i syv minutter i videoen i toppen af artiklen.

- Jeg skal ikke have mere medicin. Det slutter vi med

Stig Pryds begynder selv at dykke fra den ene ende af bassinet til den anden, og tingene går fremad.

Han får både en ny kæreste og kontakt til en yogalærer, der viser ham en særlig vejrtrækningsteknik.

Teknikken gør ham i stand til at holde vejret i længere og længere tid, og samtidig holder teknikken smerterne nede.

- En aften kommer jeg op nede fra kælderen af, hvor jeg har ligget og lavet vejrtrækningsøvelser i varmt vand i mit badekar, og siger til min kæreste: Jeg skal ikke have mere medicin. Det slutter vi med, siger han.

Sammen med kæresten tager han væk for at tage en kold tyrker. Han vil ikke længere modtage kemobehandling, gigtmedicin eller morfin, som gør ham omtåget.

I stedet erstatter han fra den ene dag til den anden sin medicin med yoga, vejtrækningsøvelser og rå grøntsager i store mængder.

- Det var ligesom at få en lækker varm forbinding på

Efter at have lagt medicinen på hylden går Stig Pryds helhjertet ind i fridykkerlivet.

- Mine smerter havde lært mig at slappe af, og så var der det her tryk, der opstår under vandet… Det var ligesom at få en lækker varm forbinding på, og det gjorde det bare endnu mere dejligt, og så forsvandt alting: Mine bekymringer, alt omkring sygdommen, smerterne - alt var bare pist væk, fortæller han.

I 2013 bliver Stig Pryds nummer fem ved danmarksmesterskaberne i fridykning. På dette tidspunkt har han kun været med i en fridykkerklub i et par uger.

- Jeg svømmede 111 meter - altså 4 baner og en sjat - brystsvømning under vand.

Kort tid efter får han blod på tanden til at prøve at dykke dybt, og efter sit første dyk i Egypten, er han solgt.

- Da jeg passerer de 20 meter, tænker jeg, at det her er noget af det fedeste. Og så kan jeg falde igennem vandet. Jeg bruger ikke noget energi. Jeg hænger bare og slapper helt af og kan mærke, at trykket stiger mere og mere, og det bliver bare dejligere og dejligere, og så bliver jeg stoppet brat af rebet, fordi det ikke er længere, siger han.

40 meter er han nede på første dyk, og da kurset er slut, har han været på 60 meters dybde.

- Man kan eddermame lave om på mange ting

Fridykningen har givet Stig Pryds optimismen tilbage.

I dag holder han foredrag og tror på, at han igen kan bidrage med noget. For et par uger siden dykkede han 101 meter ved et stævne i Grækenland og slog dermed sin egen rekord.

- Jeg hænger stadigvæk på og laver stadig nye rekorder. Jeg vil også gerne lære fra mig. Ikke at folk skal ligge og dykke 100 meter, men man kan eddermanme lave om på mange ting ved at prøve at gøre tingene lidt anderledes, siger Stig Pryds.