Vicepolitidirektør: Ordre i Tibet-sag er uforståelig, overraskende og ulovlig

Ledelsen i Københavns Politi var overrasket over centralt dokument i Tibet-sagen.

- Jeg var ganske overrasket over at se, at der stod sådan i en operationsbefaling, siger Mogens Kjærgaard Møller i Tibet-kommissionen. (Foto: © Dennis Lehmann, Scanpix)

Da den såkaldte operationsbefaling i Tibet-sagen pludselig dukkede op tre år efter et kinesisk statsbesøg, vidste vicepolitidirektør i Københavns Politi, Mogens Kjærgaard Møller, med det samme, at den var helt gal.

I operationsbefalingen står der, at betjente skal skærme den kinesiske præsident, Hu Jintao, fra demonstranter. Da den formulering bliver offentlig kendt, ruller hele Tibet-skandalen.

- Vi har i politiet altid arbejdet for, at folk skal kunne bruge deres grundlovssikrede rettigheder. Vi har beskyttet nazi-demonstrationer, COP15 og andre ting uanset omkostning. Det er for mig så integreret en del af politiet, at man skal kunne fremkomme med sine synspunkter. Så jeg var ganske overrasket over at se, at der stod sådan i en operationsbefaling, siger Mogens Kjærgaard Møller i Tibet-kommissionen.

Her er han vidne nummer 10, der afgiver forklaring.

Kendte ikke ordre før 2015

Mogens Kjærgaard Møller var som vicedirektør i Københavns Politi en del af den øverste ledelse i Københavns Politi.

Han fortæller, at han først i 2015 bliver bekendt med, at der lå ordre om blandt andet at tage Tibet-bannere fra demonstranter.

- Når man læser det her som jurist, spørger man sig selv: Hvor i alverden kommer det her fra? At man skriver noget ind, der er åbenlyst ulovligt. Det er mig helt uforståeligt, at det kan stå i en operationsbefaling. Det tror jeg gælder for os alle i den øverste ledelse. Jeg forstår det ikke. Ingen havde forestillet sig, at sådan noget kunne indgå, siger Mogens Kjærgaard Møller.

Det var den øverste ansvarlige for Kina-besøget i 2012, vicepolitiinspektør Mogens Lauridsen, der i 2015 opdager formuleringen i operationsbefalingen. Han gennemgår forskellige dokumenter med tættekam i forbindelse med en retssag, som demonstranter har anlagt mod Københavns Politi.

Da Mogens Lauridsen opdager det, går han til politidirektør Thorkilde Fogde, som melder sin egen politikreds til Den Uafhængige Politiklagemyndighed. Herefter nedsætter justitsminister Søren Pind (V) Tibet-kommissionen.