Veteran: Krigen har ændret min personlighed

Hjemvendte soldater flygter fra deres følelser og lægger låg på deres problemer, siger veteran.

Claus Stenberg var udsendt i seks måneder for mange år siden. Men krigen har siden givet ham psykiske problemer

Kuglerne fløj om ørerne på Claus Stenberg, da han var udsendt til Kroatien i seks måneder i 1993 og 1994.

- Jeg oplevede menneskelig armod, død og ødelæggelse og ondskab på nærmeste hold, lyder det fra veteranen.

Da han var tilbage på dansk jord, var der de første mange år ingen tegn på psykiske problemer, men som årene gik udviklede han den psykiske lidelse posttraumatisk stress.

- Det ender med, at jeg får det rigtig svært med at overkomme bare en almindelig dagligdag. Jeg har ændret min personlighed og har svært ved at komme i kontakt med mine følelser, fortæller Claus Stenberg.

Det er faktisk slet ikke så unormalt, at de stærke symptomer på psykiske lidelser som posttraumatisk stress (PTSD) og depression først viser sig mange år efter, at soldaterne er kommet hjem.

Det viser en ny undersøgelse fra Forsvarets Veterancenter, der har talt med soldater, der deltog i krigen i Afghanistan i 2009.

Problemerne stopper ikke i Danmark

Siden Claus Stenberg kom ud af skudzonen i Kroatien, har han lagt låg på sine følelser, så han ikke skulle forholde sig til de voldsomme oplevelser.

Derudover har han efter hjemkomsten haft forskellige livskriser. Han er blevet skilt, og han har været stresset og deprimeret over sit liv.

- Det var ikke noget, jeg dengang forbandt med min udsendelse. Det er først senere, at jeg har fundet ud af, at mit glas var halvfyldt, da jeg kom hjem fra min udsendelse, og så er der blevet fyldt flere og flere ting på, og så på et tidspunkt flyder vandet over, og glasset springer, siger veteranen.

Beder ikke selv om hjælp

Udover at være veteran er Claus Stenberg også talsmand for den frivillige organisation Veteranalliancen.

Og i forbindelse med sit arbejde møder han mange veteraner, der har haft de samme oplevelser som ham selv, og han har erfaret, hvor vigtigt det er, at de hjemvendte soldater får den hjælp og støtte, som de har brug for, lige så snart de erkender, at de har et problem.

Ellers bliver det bare værre og værre.

- Så bygger det sig op og bliver en endnu mere omfangsrig lidelse man får. Det kan resultere i meget komplekse psyko-sociale problematikker som hjemløshed, misbrug, opbrudte familier og ledighed, lyder det fra talsmanden for Veteranalliancen.

Forsvarets undersøgelse

  • Forsvarets Veterancenter, har talt med størstedelen af de 704 soldater på hold 7, der var udsendt til Afghanistan i 2009.

  • 13,7 procent af soldaterne på holdet oplever stærke symptomer på posttraumatisk stress, PTSD.

  • 4 procent oplever moderate eller svære symptomer på depression.

  • Da soldaterne blev undersøgt to et halvt år efter, de kom hjem, oplevede 9,6 procent stærke symptomer på PTSD, og 9 procent havde svære symptomer på depression.

  • 15,6 procent af soldaterne har haft selvmordstanker inden for det sidste år.