Når danske soldater vender hjem fra krig, er det ikke sikkert, at de mærker de psykiske konsekvenser af deres oplevelser lige med det samme.
For flere af de soldater, der var i krig i Afghanistan i 2009, har først fået stærke symptomer på posttraumatisk stress (PTSD) eller depression seks år efter, at de er kommet hjem.
Det viser en ny undersøgelse fra Forsvarets Veterancenter, der har talt med størstedelen af de 704 soldater, der var afsted sammen på hold 7.
- Selvom du kommer hjem og ikke nødvendigvis har været udsendt igen, så kan der ske nogle andre traumatiske ting i dit liv, og det kan så være medvirkende til, at dit bæger, som måske næsten er fyldt op, så flyder over, lyder det fra oberst og chef for Veterancentret, Jette Albinus.
13,7 procent af soldaterne på holdet oplever de stærke symptomer på PTSD, mens 14 procent oplever moderate eller svære symptomer på depression.
De samme soldater blev undersøgt to et halvt år efter, de kom hjem. Dengang oplevede 9,6 procent symptomerne på PTSD, og 9 procent havde svære symptomer på depression.
Har brug for støtte
Undersøgelsen viser samtidig, at 15,6 procent af soldaterne har haft selvmordstanker inden for det sidste år.
Ifølge Jette Albinus peger resultaterne på, at det giver rigtig god mening at sørge for, at soldaterne får hjælp tidligere.
- En af de ting, vi kan gøre, og som undersøgelsen også viser, er, at det at have et godt socialt netværk, det kan være både forebyggende, men det kan også være til stor hjælp, når man kommer hjem og har det svært, siger chefen for Veterancentret.
Posttraumatisk stresslidelse (PTSD):
- •
En relativt langvarig og ikke sjælden kronisk tilstand.
- •
Den kan opstå efter alvorlige eller langvarige psykiske traumer, som ulykker, krig, katastrofer, overgreb (voldtægt, incest) og andre situationer, hvor personen føler sig i livsfare
- •
Lidelsen kendetegnes ved: 1. Stadig genoplevelse af den skræmmende hændelse både i vågen tilstand og under søvn. 2. Undgåelse af handlinger eller situationer som minder om hændelsen. 3. Irritabilitet, tendens til sammenfaren, søvnproblemer, koncentrationsbesvær og humørsvingninger. 4. En følelse af personlighedsforandring.
- •
Kilde: sundhed.dk