I 2011 fik Claus Bülow Christensen en idé. Hvorfor ikke samle de danske tv-stationers indhold på en samlet streamingtjeneste.
Han var inspireret af de amerikanske tv-stationer, der lagde indholdet ud på streamingtjenesten Hulu, som stadig findes i dag.
Derfor købte han domænenavnet Danflix.dk.
- Vi kunne se, at det her med streaming, det kunne godt gå hen og blive meget stort på et tidspunkt, og der ville ske noget ganske revolutionerende rent teknologisk, siger Claus Bülow Christensen, der er selvstændig rådgiver og medieanalytiker. Han har arbejdet med den digitale transformation i 20 år og var blandt andet med, da TV2 gik i luften.
Siden er der sket en hel del med streamingtjeneste både internationalt og i Danmark. Netflix har gjort sit indtog sammen med blandt andre HBO, mens både DR og TV2 har gjort det muligt for brugerne at se indholdet på nettet, når de har lyst.
Der skete dog ikke rigtig noget med Danflix og idéen om at samle indhold fra flere udbydere.
- I 2011, hvor Danflix poppede op i mit hoved, var der i grunden ingen, der troede på streaming. Men det har især Netflix vendt op og ned på de seneste fem år, siger Claus Bülow Christensen.
Danflix til danskerne
Udviklingen gik dog i retning af et mere individualiseret mediebillede, hvor udbyderne lavede hver sin streamingtjeneste i stedet for én samlet. Men i går blev der igen pustet liv i "Danflix-ideen".
Her foreslog Venstre forud for forhandlingerne om det nye medieforlig, at der skal tages 400 millioner kroner fra DR samt 100 millioner fra mediestøtteordningen og sendes over i en styrket public service-pulje.
Venstre foreslår, at public service-indholdet, der kommer fra puljen skal samlet i en ny app og streamingtjeneste ved navn Danflix.
Men dét domænenavn blev altså købt 14. december 2011 af Claus Bülow Christensen, der dog ser mange gode ting i Venstres forslag.
- Det kunne være en god og naturlig vej frem for public service. At sørge for at indholdet når ud til danskerne, hvor de er i dag. Hvis man skal dæmme op for det voldsomme pres fra store tjenester som Netflix, er det godt tænkt at samle på en national streamingtjeneste, siger han.
Flere udfordringer forude
Selvom det altså ifølge Claus Bülow Christensen er en god idé med Danflix, er det dog ikke så ligetil at få samlet alle udbyderne af public service i en streamingtjeneste.
Udbyderne som blandt andre TV2 har nemlig en bedre forretning, når de har et mere direkte kundeforhold. Især de gamle kabel-tv-operatører kæmper hårdt for at holde på kunderne med egen tv-tjeneste.
- Når det er sagt, kunne nogle af de store teleoperatører sætte gang i udviklingen af en ny Danflix-tjeneste, siger Claus Bülow Christensen.
Og teknologien er nået langt, siden Claus Bülow Christensen købte domænet Danflix, hvor det både var mere kompliceret og kostbart at bygge en streamingtjeneste op. Nu har Netflix bevist, at det kan lade sig gøre at bruge internettet til at levere tv i god kvalitet.
Domæne med i handlen
Udfordringer som lageret, der skal til for at gemme indholdet, skal ikke undervurderes. Danmark ligger dog inde med ekspertisen til at gøre det på en måde, så oplevelsen også lever op til brugernes forventninger, som Netflix har ført med sig.
- Det er bestemt ikke umuligt. Hvad det kommer til at koste og kræve af tid kommer an på ambitionsniveauet. Min egen vurdering er, at det nok vil tage et års tid at bygge op, siger Claus Bülow Christensen.
Hvis man kan finde nogle af de ressourcer og kræfter, der arbejder med streamingudvikling i Danmark, er det ifølge Claus Bülow Christensen ikke utænkeligt, at man på dansk grund kan løse hele opgaven med at levere det så godt som muligt ud til husstandene.
Hvis politikerne på Christiansborg er interesseret i at få domænenavnet Danflix.dk, kan de nok godt lave en god handel, siger Claus Bülow Christensen.
- Jeg er jo ikke domænehaj. Jeg lever af at give god rådgivning inden for digital medieudvikling. Lad os da endelig snakke om det. Jeg tænkte tanken for seks år siden, så jeg vil da gerne være med på eventyret med at bygge Danflix. Og så kan de jo få et domænenavn med i købet.
SAGEN KORT
- •
Venstre foreslår, at alle mediebrugere i Danmark fremover skal kunne finde et væld af danskproduceret indhold på en app og en 24-timers tv-kanal, der kommer til at hedde Danflix.
- •
Danflix skal være en dansk public service-pendant til streamingtjenesten Netflix, og den skal finansieres af licensmidler.
- •
Licensmidlerne – som Venstre foreslår skal være 400 millioner kroner – skal tages fra DR og flyttes over i public service-puljen.
- •
Venstre mener, at alle danske medier, hvad enten de laver radio, tv, podcast, web eller er trykte medier, skal kunne søge støtte fra puljen, og alt det indhold, som bliver lavet med støtte fra puljen, skal bringes på app’en og streamingtjenesten Danflix.
- •
Lige nu er public service-puljen på "blot" 35 millioner kroner, og oven i de 400 millioner kroner fra DR vil Venstre smide endnu 100 millioner kroner fra mediestøtteordningen i, så den samlede pulje ender på 500 millioner kroner.