Hundredvis var mødt op ved Skyttehushaven ud til Vejle Fjord for at deltage i dagens begravelses-happening. Det foregik i nogen grad som begravelser gør. Der var mindeord, sang, ord fra en sognepræst og gravøl.
Kiste og gravsten var der også. Kisten var gennemsigtig og fyldt med fjordvand. På gravstenen stod ’Her hviler Vejle Fjord. Må du genopstå’.
Tre personer, der blev kaldt nære pårørende til fjorden, en paddleboard-udøver, en dykker og en fisker, stod for en fortolkning af symbolet med at kaste jord på kisten til bisættelser og begravelser.
Men i stedet for jord, blev der sagt fjord. Af fjord er du kommet, til fjord skal du blive og som fjord skal du genopstå.
Kom fra flere steder i landet
Pladsen ved Skyttehushaven var fyldt godt op med mennesker til dagens begivenhed. Mange var fra lokalområdet, men flere kom længere væk fra.
En af dem, der deltog, var Agnete Muurholm, der var taget fra Haderslev til Vejle for at støtte det, hun kalder en vigtig sag.
- Jeg synes, at vi er alt for sent ude med at gøre noget for vores fjorde og havmiljø. Det er jo det eneste, vi som almindelige mennesker kan gøre. Vi kan møde op og protestere over, at der ikke sker noget, siger hun.
Begravelse skal sætte fokus på iltsvind
Det er Greenpeace og Danmarks Sportsfiskerforbund, der sammen har arrangeret begravelses-happeningen. De vil sætte fokus på iltsvindet i de danske farvande.
Et fokus der ikke længere kan vente, siger Kaare Ebert, der er biolog i Danmarks Sportsfiskerforbund.
- Det står rigtigt, rigtig skidt til. Jeg vil sammenligne havmiljøet i de indre danske farvande med en patient, der er blevet lam fra hovedet og nedefter. Der er stadigvæk liv derude, men det er bare så lidt, at man ikke kan kalde det for velfungerende mere, siger han.
Fjorden har det dårligt, men den er ikke død, siger professor
Det er veldokumenteret, at økosystemet i Vejle Fjord har det meget dårligt. Særligt den indre del af fjorden er næsten helt tom for fisk.
Danmarks største marin naturgenopretningsprojekt kaldet Sund Vejle Fjord, der er et samarbejde mellem Vejle Kommune og Syddansk Universitet, fremlagde sidste år 70 timers optagelser af havbunden i fjorden. På de 70 timers optagelser blev der kun set én fisk.
Mogens Flindt, der er professor på SDU, og selv er en del af projekt Sund Vejle Fjord, synes alligevel ikke, at det er helt præcist at begrave Vejle Fjord og dermed kalde fjorden for død.
- Det, vi oplever, er, at når man måler forureningen, så aftager det ud gennem ud gennem fjorden, sådan at miljøtilstanden faktisk bliver noget bedre ude i yderfjorden, hvor det også er lykkedes os at lave marin naturgenopretning i rigtig stor stil, siger han.
Plads til håb
'Som fjord skal du genopstå' blev der som nævnt sagt undervejs. Og netop håbet om at fjorden kan genopstå var vigtigt for arrangørerne.
- Håbet ligger for os er i at se en folkebevægelse, der vil have livet tilbage i havet, siger Christian Fromberg, kampagneleder for landbrug, natur og skov i Greenpeace
- Vi håber på, at befolkningen nu én gang for alle forstår, at nu er klokken 12. Nu begraver vi Vejle Fjord som et symbol på de indre danske farvande i et håb om at politikerne endelig forstår, at der skal ske noget, siger Kaare Ebert fra Danmarks Sportsfiskerforbund.