Løkke angrebet i grønlandsk valgkamp: 'Ren skræmmekampagne'

To grønlandske partier kritiserede i aftes statsminister Lars Løkke Rasmussen for at true Grønland på økonomien.

Under et valgmøde i Nuuk langede både det fire år gamle Partii Naleraq og det helt nystiftede Nunatta Qitornai ud efter Lars Løkke Rasmussen.

Med bare fem dage til valget i Grønland på tirsdag, blev statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i aftes trukket ind i debatten om grønlandsk selvstændighed.

Under et valgmøde i Nuuk arrangeret af KNR, der er Grønlands pendant til DR, langede såvel det fire år gamle Partii Naleraq som det helt nystiftede Nunatta Qitornai (NQ) ud efter Lars Løkke Rasmussen.

- Det klæder ikke statsministeren at true Grønland i processen mod selvstændighed. Hverken Lars Løkke Rasmussen eller regeringen skal blande sig i, om vi vil selvstændighed, sagde stifteren af NQ, Vittus Qujaukitsoq.

Vittus Qujaukitsoq tabte sidste år et kampvalg om formandsposten hos Siumut. Efterfølgende forlod han partiet og stiftede i stedet et nyt parti. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Halvdelen kommer fra Danmark

Baggrunden for kritikken er, at Lars Løkke Rasmussen så sent som under en forespørgselsdebat i Folketinget i januar i år gjorde det klart, at Grønland ikke skal regne med fortsat dansk økonomisk støtte, hvis grønlænderne vælger at rive sig løs af rigsfællesskabet med Danmark.

Danmark giver i år godt 3,8 milliarder kroner i bloktilskud til Grønland - beløbet udgør over halvdelen af samtlige indtægter til den grønlandske landskasse.

Pele Broberg fra Partii Naleraq understregede, at selvstyreloven for Grønland ikke beskriver, at den økonomiske støtte fra Danmark bortfalder, hvis landet bliver selvstændigt. Og han henviste efterfølgende til, at FN's principper for behandlingen af tidligere kolonier netop skal sikre fortsat støtte.

- Det er ren skræmmekampagne fra Lars Løkke Rasmussen, sagde Pele Broberg.

Der brænder en ild

Begge partier kom med deres kritik i forbindelse med en diskussion af, hvordan Grønland skal få råd til at stå på egne ben.

Debatten om mulig grønlandsk løsrivelse er taget til i styrke de seneste år. Ikke mindst efter at den afgående landsstyre-koalition med Siumut i spidsen i sit regeringsgrundlag slog fast, at Grønland “uigenkaldeligt” er på vej mod selvstændighed - og samtidig nedsatte en kommission, der skal komme med forslag til en grønlandsk forfatning.

Partii Naleraq og NQ - begge partier, der udspringer af det magtfulde Siumut - står dog ret alene med deres ønske om en hurtig løsrivelse. Seks af de syv opstillede partier til valget på tirsdag efterstræber selvstændighed, men i aftes betonede de fleste af dem igen og igen, at økonomien, velfærden og befolkningen skal kunne følge med:

- Der brænder en ild i os allesammen - den går ikke ud, den brænder for fulde gardiner. Ønsket om selvstændighed har ingen partifarve, men vi skal være klar - vi skal have de unge ud i arbejde, løftet uddannelserne, skabe vækst og gang i økonomien, sagde landsstyre-formanden gennem de seneste tre et halvt år, Kim Kielsen, blandt andet.

Se Langt fra Borgen om valget i Grønland i aften kl. 21.55 på DR1

Grønlands valg

  • Syv partier med i alt 231 kandidater stiller op til valget til Inatsisartut - Landstinget - på tirsdag.

  • De godt 40.000 stemmeberettigede vælgere skal finde 31 medlemmer.

  • Siden Grønland fik hjemmestyre i 1979 har Siumut siddet på landsstyre-posten i samtlige år på nær perioden 2009-2013.