Ganske usædvanligt.
Sådan betegner Henning Gisselø, vagtchef ved DMI, det vejrfænomen, der kommer ind over Danmark fra i morgen eftermiddag.
- Det kommer til at tangere en 100-årshændelse, så det er ganske alvorligt og usædvanligt, siger Henning Gisselø til DR Nyheder.
DMI har her til aften advaret om, at der fra i morgen eftermiddag og frem til torsdag morgen bliver tale om 'meget farligt' vejr i den sydlige og østlige del af Danmark - det næsthøjeste niveau for vejrvarsler herhjemme.
Det farlige vejr opstår, fordi vandstanden forventes at stige mellem 150-180 centimeter langs visse kyster.
Årsagen er en kraftig nordvestenvind, der lige nu presser vand ned i Kattegat. Ikke noget, der ifølge DMI giver de store problemer.
- Men i morgen går vinden i nordøst, og så bliver der presset vand ind fra Østersøen, der skal ud gennem de danske bælter, og det møder så den her forhøjede vandstand i Kattegat og kan ikke komme ud - og derfor kommer der en ophobning af vandet, forklarer Henning Gisselø.
Ikke nogen tsunami, der kommer væltende
I sit varsel skriver DMI, at det formodentlig kommer til at give flere oversvømmelser, og folk langt de truede kyster opfordres til "at beskytte sig selv og sin bolig," som DMI formulerer det.
- Det er ikke en tsunami, hvor man bliver fanget i vandmasserne - det stiger stille og roligt, men det giver nogle oversvømmelser, som man skal være opmærksom på, siger Henning Gisselø.
Hvornår har vi sidst set noget lignende?
- Det er ikke særlig tit, og statistisk set er det hvert århundrede, at det her vil ske. Så når vi er ovre det her, burde hverken du eller jeg opleve det her igen. Det er meget usædvanligt, siger Henning Gisselø.
Heldigvis ser det ud til, at vandet hurtigt vil trække sig tilbage.
- Det begynder i morgen eftermiddag og kulminerer natten til torsdag. Det meste af det er væk igen, når vi når torsdag formiddag. Det er ikke et langstrakt forløb, men det kan selvfølgelig være alvorligt nok, når vi når de her høje vandstande, siger DMI-vagtchefen.
- •
Her gælder varslet om forhøjet vandstand:
- •
Vadehavet, Sydlige Lillebælt, Sydfynske Øhav, Vestlige Storebælt, Lolland-Falsters sydkyst, Smålandsfarvandet, Østlige Storebælt, Sydøstsjællands kyst og Bornholms kyst
- •
DMI skriver i sit varsel:
- •
Beskyt dig selv og din ejendom. Kraftig vind kombineret med forhøjet vandstand vil medføre store kystoversvømmelser og betydelig skade på bygninger og kystsikring. Offentligheden opfordres til at undgå unødig færdsel i oversvømmelsestruede kystområder samt efterkomme rådgivning fra myndighederne.
- •
Kilde: dmi.dk