Varsel om storm giver nervøsitet i Vestjylland: Har vi stadig vores hus i morgen?

For bare en uge siden så Else og Jørgen naboens hus styrte i havet, da Urd kom på besøg. Nu varsles der om storm igen.

Stormen Urd åd dele af nabohuset, så det er med god grund, at Else Dam og Jørgen Leegaard holder vejret i aften, hvor der varsles om hård kuling og vindstød af stormstyrke. Deres hus er det røde og hvide yderst til højre i billedet. (Foto: © Maria Hildur Oddershede, Maria Hildur Oddershede)

Ægteparret Else Dam og Jørgen Leegaard fra det lille fiskerleje Lild Strand ved Hanstholm bider negle i dag.

Der er varslet hård kuling og vindstød af stormstyrke især ved Vestkysten. Og det er noget nær den mest nervepirrende besked, Else og Jørgen kan få.

For bare en uge siden buldrede stormen Urd ind over Danmark - den åd 6 meter af deres grund ved Jammerbugten i Nordjylland, og det er et spørgsmål om tid, før hele grunden og huset styrter i havet.

Deres største ønske er at få kystsikret huset i tide, men det er desværre ikke kun op til dem selv.

Nabohuset blev ædt af havet

Stormen Urd trak tydelige spor hen over Lild Strand, der ligger godt tyve kilometer fra Hanstholm. Dagen derpå lå bådene højt trukket op på landingspladsen, og spredt tang og plasticaffald vidnede om et hav, der steg bekymrende meget og endte med at spise en større bid af byen.

En vej styrtede i vandet. Og bilerne kan nu lige knap nok vende rundt på vendepladsen for enden af byen. For den sandede parkeringsplads er blevet betydeligt mindre.

Huset ved siden af Elses og Jørgens styrtede i havet, da Urd rasede. Familien måtte forlade det i hast for ikke at ryge med i bølgerne.

  • En af Jørgen Leegaards og Else Dams naboer mistede deres stue til havet, da stormen Urd rasede 2. juledag. (Foto: © Maria Hildur Oddershede, Maria Hildur Oddershede)
  • De bor i det hvide hus med den store glas-gavl, altså to huse fra det, der styrtede i bølgerne. (Foto: © Maria Hildur Oddershede, Maria Hildur Oddershede)
  • Beboerne i området ønsker sig kystsikring, så de ikke skal risikere hus og hjem, hver gang vejret og havet viser tænder. (Foto: © Maria Hildur Oddershede, Maria Hildur Oddershede)
  • Med betonbunkeren neden for husene har man forsøgt at imødegå risikoen for sammenstyrtninger. (Foto: © Maria Hildur Oddershede, Maria Hildur Oddershede)
1 / 4

Hvis vandet kommer, så kommer det

Else og Jørgen overvejede også at forlade deres hus under stormen Urd.

Ved 22-tiden viste havet glubende appetit. Bølgerne slog så kraftigt ind mod betonbunkeren neden for deres hus, at ægteparret flere gange kunne mærke hele huset give et bump.

Skumsprøjt skyllede op på ruderne, og vindstødene snappede så hårdt efter husgavlen, at den flere gange bevægede sig. Og på bare én time spiste bølgerne sig vej gennem tre meter af deres grund.

Klokken 22.45 kom opkaldet så. Om at nabohuset var styrtet i havet.

- Der blev jeg godt nok noget bekymret. Jeg havde slet ikke forestillet mig, at vandet ville komme så højt op, fortæller Else.

-Vi vidste, at vi ikke kunne nå at redde noget. Hvis vandet pludselig kommer, så kommer det, fortsætter Jørgen.

-Men vi vidste, at vi kunne komme ud af huset, siger han og henviser til dørene i den anden ende af huset, væk fra vandet.

Så sad de og lyttede lidt. Jørgen gik uden for huset og prøvede at få et overblik i mørket. Han lyste hen på en pæl, der havde været hans fikspunkt. Holdt den pæl, holdt huset. Pælen var der ikke mere.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5862aacba11f9f09bccfafa8

Se hvordan stormen Urd tog en bid af nabohuset anden juledag.

40 fastboende tilbage i byen

Lild Strand er et barsk og forblæst sted, hvor himmel og hav ofte går i et.

Engang boede her flere hundrede mennesker, hvoraf mange levede af kystfiskeriet. Flere voldsomme storme har over årene ramt byen, en af de værste var i 1970, hvor ødelæggelserne var så omfattende, at de satte en stopper for fiskeriet gennem de næste 10 år.

I 1980 fik fiskere og lokale ildsjæle igen sat gang i fiskeriet, men en storm året efter gav nye, alvorlige ødelæggelser. I dag er der én fisker tilbage og godt 40 fastboende, og de lever her nærmest lidt på trods. Bundet sammen af en stor kærlighed til området og en insisteren på at holde fiskerlejet i live. Her kommer intet af sig selv.

Jørgen har med midler fra AP-Møller Fonden netop fået renoveret fiskerlejets essentielle spilhus. Det hus, der skal hjælpe med at trække bådene på land. Her er nemlig ingen havn, dertil er havet for uregerligt, men derimod en landingsplads.

Seks meter af grunden var væk

Naboerne kiggede forbi under stormen. Men der var ikke meget, de kunne gøre.

-Vi kunne bare vente på, at det blev lyst, siger Else.

Da lyset endelig brød igennem, var en ny virkelighed uundgåelig. Havet havde spist seks meter af Else og Jørgens naturgrund.

Det er halvdelen af grunden. Seks meter klithede står tilbage.

De frygter for fremtiden og sætter deres lid til, at der kommer kystsikring i tide.

Håber optimistisk på kystsikringen

Det er ikke kun Else og Jørgens grund, der mangler kystsikring. De tre nabohuse, hvor af det ene altså er styrtet i havet, samt et historisk badehotel mangler akut beskyttelse mod naturens kræfter. Husejerne har flere gange prøvet at finde frem til en løsning, senest i efteråret, hvor de bad Thisted Kommune om at rette henvendelse til Kystdirektoratet. Men uden held.

Men har I ikke selv et ansvar, når I vælger at bo så tæt ved vandet?

-Det er vi fuldt bevidste om, og derfor har vi også tidligere prøvet at få etableret kystsikring, senest sidste år. Og vi har heller ikke i vores vildeste fantasi kunnet forestille os, at det udviklede sig sådan her.

Der er nu endelig lagt op til et møde mellem Thisted Kommune, Kystdirektoratet og Else og Jørgen. Og de har valgt at tage de optimistiske briller på.

-Det her er vores liv. Vi vælger at tro på det bedste, at der kommer kystsikring.

Else Dam fortæller mere i Aftenshowet i aften. Det er klokken 19:05 på DR1.