Vælgere i balladekommuner har lav tillid til lokale politikere

Når byrådspolitikere skændes, går det ud over vælgers tillid. Men det er ikke nødvendigvis et demokratisk problem, siger valgforsker.

Blandt andet i Slagelse Kommune har mange borgerne lav eller ingen tillid til, at byrådet træffer de rigtige beslutninger for kommunen. (Foto: © christian Als, Scanpix)

I Randers Kommune hersker der en ond stemning i byrådet, hvor politikerne skændes højlydt og ofte bruger grimme vendinger om hinanden.

Og i Slagelse kommune forsøger fem tidligere borgmestre at vælte den siddende - ved hjælp af en annonce i avisen.

Sådan nogle historier piller ved de lokale vælgeres tillid til byrådspolitikerne, viser en ny undersøgelse Epinion har lavet for DR Nyheder. Således svarer hele 51 procent af de adspurgte Slagelse-borgere, at de har slet ingen eller kun lav tillid til, at det siddende byråd er i stand til at træffe de rigtige beslutninger. I Randers er det 46 procent, der ifølge Epinion-målingen har mistet tillid til politikerne.

Og det er en ganske naturlig udvikling i lokalpolitik, forklarer en valgforsker.

- Bølgerne kan gå højt, fordi der kan være nogle, der bærer nag fra tidligere konstitueringsprocesser. Det kan være, at medlemmerne blev stukket i ryggen ved sidste valg, og den nag tager de med sig videre, siger Kasper Møller Hansen, valgforsker på Københavns Universitet.

- En del af demokratiet

Ifølge Kasper Møller Hansen er det helt normalt og demokratisk, at bølgerne går højt i byrådene.

- Og vi skal lige huske på, at det altså går godt med samarbejdet i langt de fleste kommuner, siger han.

- Efter et kommunalvalg skal der være en konstituering i alle landets 98 kommuner. Det svarer til 98 regeringsdannelser på lokalt plan. Så det er helt naturligt, at der opstår noget fnidder i enkelte kommuner.

Alligevel er han ikke overrasket over undersøgelsens resultater.

- De fleste vælgere synes jo, at det er grimt at se på, når byrådene laver ballade og stikker hinanden i ryggen. På den måde får man mere politikerlede, siger han.

Det kan især være, når man skal besætte borgmesterposten, at det ender galt:

- Borgmesterposten er den eneste fuldtidsstilling i langt de fleste kommuner. Det er den stilling, der er vellønnet. Og får man den, så sætter man sig på dagsordenen og udviklingen i kommunen.

- Man hører kun de dårlige historier

I Slagelse Kommune er det også netop borgmesterposten, der lige nu skaber problemer i byrådet.

Her har fem tidligere borgmestre og nuværende byrådsmedlemmer i forbindelse med kommunalvalget indrykket en annonce i lokalavisen mod den siddende borgmester. De mener, at borgmesteren er skyld i problemerne i økonomiudvalget og byrådet. Derfor er Slagelse Kommune også blandt de kommuner, hvor borgerne har en lav tillid til politikerne.

Men der er ikke noget galt i at påpege samarbejdsvanskeligheder i offentligheden, mener Troels Christensen, byrådsmedlem i kommunen og medafsender på annoncen.

- Annoncen skal ses som et nødråb til befolkningen. Vi kan ikke løse problemerne i kommunen med den nuværende ledelse, siger han.

Alligevel mener han, at undersøgelses resultater er et udtryk for, at medierne fokuserer for meget på personfnidder i stedet for de gode ting, som kommunerne udretter.

- Når folk åbner en avis, så læser de kun om alt de dårlige. Så kommer problemerne til at overskygge alt det gode, som jo fungerer fint.