Det er ”lige drastisk nok”, når Liberal Alliances børneordfører, Laura Lindahl, foreslår, at man i institutionerne afviser børn, der ikke har fået MFR-vaccinen.
Det siger Venstres sundhedsordfører, Anni Mathiesen, til DR Nyheder. Hun peger på mere oplysning som løsningen. Men samtidig kan tvang ikke afvises.
- Sundhedsministeren har øget fokus blandt andet ved at sende breve ud til forældre, der ikke har vaccineret børnene ved femtenmånedersalderen, og det har en positiv effekt, når de får en påmindelse. Så jeg håber ikke, at det bliver nødvendigt at indføre tvang, men i sidste ende kan det jo være et værktøj, vi er nødt til at tage i brug, siger hun.
Forslaget fra LA kommer i kølvandet på en anbefaling fra WHO om, at lande bør lægge pres på deres sundhedsmyndigheder for at hæve vaccineprocenten.
Hvis tallene ikke går den rigtige vej, så er I klar til at kigge på tvang?
- Vi er klar til at følge tallene, og ja – også til at skrue op for eventuelt andre midler. Det er noget af det, som sundhedsministeren og børne- og socialministeren holder nøje øje med, siger Anni Mathiesen.
Hvilke andre midler kunne det være?
- Det vil jeg ikke ind på nu. Men det står skrevet ind i lovgivningen, at sundhedsministeren har mulighed for at lave tvang, når det gælder vaccinationer.
Lægeforening: Det dur ikke
Hvis risikoen for mæslingeudbrud skal udryddes, skal mindst 95 procent modtage to MFR-vacciner - som mæslingevaccinen indeholder - i børnevaccinationsprogrammet. Ifølge Statens Serum Institut får omkring 90 procent det første stik mod mæslinger, mens det kun er cirka 87 procent, der får andet stik.
Hos Lægeforeningen er man skeptiske.
- Det er en rigtig dårlig idé. Det dur ikke. Man kan jo ikke straffe små børn for forældrenes dårlige beslutninger, siger Michael Dupont, næstformand i Lægeforeningen.