Uventet opgave kom 'dumpende': Danmark skal redde forlist mission mod Islamisk Stat

Forsvarsminister Trine Bramsen indtager en ledende rolle ved Natos kommende ministermøde i Bruxelles.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) rejser til ministermøde i Nato med en stor opgave i bagagen. Det er nu Danmarks ansvar at få kampen mod Islamisk Stat i Irak tilbage på skinner (Arkivfoto). (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Når forsvarsminister Trine Bramsen (S) i den kommende uge flyver til Nato-møde i Bruxelles, så tynger et ekstra ansvar i bagagen.

Det er nemlig blevet Danmarks opgave at få den afsporede internationale mission mod Islamisk Stat i Irak tilbage på skinner.

Et hverv, "der er kommet dumpende", siden Danmark før juleferien officielt fik ledelsen af Natos mission i Irak fra udgangen af 2020.

- Kampen mod Islamisk Stat skal fortsætte. Irak må ikke blive et nyt arnested for terror. Nato er svaret på, hvordan vi kan få indsatsen tilbage på sporet.

- I øjeblikket er det amerikanske flag ikke det mest velsete i Irak. Men det er Natos flag. Det er baggrunden for, at større dele af indsatsen forventes at blive flyttet over til Nato, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Stået stille i over en måned

Siden USA angreb og dræbte den iranske general Qassem Suleimani, har den internationale koalitions indsats i Irak mod terrororganisationen Islamisk Stat stået bomstille.

I stedet for at træne og uddanne irakiske soldater og sikkerhedsstyrker har koalitionens tropper fokuseret på at beskytte sine egne soldater og baser i landet.

Det gælder også den danske enhed på Al Asad-basen.

Siden Irans gengældelsesangreb i begyndelsen af januar har et nyt hold overtaget kommandoen.

Men de soldater, der skal rådgive irakerne, er stadig i Danmark og venter på grønt lys til at genoptage træningen.

Samtidig har Iraks regering brokket sig over USA, der stod bag droneangrebet på den iranske general i den irakiske hovedstad Bagdad.

Derfor er det amerikanske lederskab af ‘Operation Inherent Resolve’, som er koalitionens militære indsats mod Islamisk Stat, blevet en stopklods for træningen af irakerne.

Danske soldater på Al Asad-basen i november 2019, hvor træningen af irakiske tropper stadig var i gang. (Foto: Forsvarsgalleriet)

Træning skal under Natos faner

Tanken er derfor at flytte træningsindsatsen væk fra Operation Inherent Resolve og ind under Natos lederskab.

Med andre ord: Mindre USA og Stars and Stripes i flagstængerne i Irak. Mere af Natos dybblå fane, forklarer Trine Bramsen.

- Vi skal sikre opbakning til, at træningen i Irak kan genoptages under Natos ansvar, og at irakerne siger ja til det. Da vi sagde ja til at overtage træningsmissionen, vidste vi ikke, at det ville bære denne vej.

Forsvarsministeren fortæller, at planen er opstået efter uformelle møder mellem Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg, Irak, USA, Canada og Danmark. Amerikanerne er med på, at mere ansvar til Nato kan opbløde situationen, fortæller hun.

- Det handler ikke om, at USA skal ud af Irak. Det handler om, hvilket flag der skal vaje over træningsindsatserne. Jeg forestiller mig da, at amerikanerne skal spille en meget stor og central rolle fremover. Men der er stor forskel på, hvilket flag der vajer.

Minister: Det bliver ikke let

Onsdag og torsdag mødes Trine Bramsen med sine ministerkolleger i Nato-hovedkvarteret i Bruxelles.

Her skal hun argumentere for, at lande, der ikke er medlemmer af Nato-alliancen, alligevel kan få deres missioner i Irak lagt under Natos paraply. Det gælder eksempelvis Sverige, der også deltager i den internationale koalition mod Islamisk Stat, men som ikke er medlem af Nato.

Emblem fra den danske lejr i Irak. Ifølge Trine Bramsen er det håbet, at træningsindsatsen kan komme tilbage på sporet, hvis Natos flag erstatter det amerikanske.

Men det kræver, at Nato-landene først bliver enige. Derefter kan man gå til den irakiske regering med tilbuddet om, at træningen skal foregå under alliancens blå flag.

- Det bliver ikke let. Landene ser forskelligt på det, og der er givet forskellige mandater. Men det er den løsning, der rummer de største perspektiver.

Forsvarsministeren understreger, at det er længe siden, Danmark har spillet en lignende nøglerolle på verdens sikkerhedspolitiske scene.

Havde ikke set opgave komme

Hun fortæller, at hun er både stolt og forbløffet over at kunne medvirke til at løse en sikkerhedspolitisk knude i verden.

- Nej, den havde jeg ikke lige set komme. At jeg på Danmarks vegne skulle stå og være med til at få kampen mod terror tilbage på sporet.

- Det handler jo både om, hvilke taler vi kan levere, og det benarbejde, der skal få de andre lande med på vognen. Jeg står jo heldigvis ikke alene med det her, siger Trine Bramsen, der har en delegation af embedsfolk fra Forsvarsministeriet med på missionen.

Danmark overtager efter planen ansvaret for Nato Mission Iraq (NMI) i slutningen af 2020.

Ifølge Forsvaret skal omkring 210 danskere til den tid sendes ud for at lede og støtte missionen.