USA's regering tildeler 12,1 millioner dollar - omkring 83 millioner danske kroner - til civile projekter i Grønland.
Det oplyser det grønlandske landsstyre i en pressemeddelelse, hvor det samtidig fremgår, at Grønlands regering har sagt ja til USA's tilbud om et samarbejde.
- Det tager tid at udvikle tættere relationer med andre lande. Men denne gode nyhed bekræfter, at vores arbejde på at opbygge en konstruktiv relation med USA bærer frugt.
- Det er positivt, at det øgede samarbejde mellem Grønland og USA kommer til udtryk i et konkret resultat i form af bevillingen til projekter i Grønland, udtaler landsstyreformand Kim Kielsen.
Landsstyret skriver, at man fra amerikansk side ønsker at fokusere på sektorer i Grønland som vil gavne den økonomiske udvikling i Grønland, herunder indenfor råstofbranchen, turismen og uddannelse.
Det forventes, at midlerne bliver tildelt primært som konsulent- og rådgivningsassistance fra amerikanske eksperter samt gennem eksisterende programmer under det amerikanske udenrigsministerium, lyder det i pressemeddelelsen.
Ambassadør bebudede økonomisk støtte
Med udmeldingen fra landsstyret er der dermed sat beløb på det økonomiske bidrag fra USA, som den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, forleden nævnte i en kronik på netavisen Altinget.dk.
Her løftede hun sløret for, at den amerikanske regering var ved at udarbejde en "substantiel pakke med økonomisk støtte, der kan give fornyet energi til væksten i Grønland."
Mange nationer er begyndt at se nye investeringsmuligheder i Grønland på grund af åbningen af nye sejlruter og et mildere indlandsklima, lød det fra ambassadøren.
Og i samme ombæring advarede hun mod USA's konkurrenter i Arktis.
Rusland opruster militært og opfører sig 'aggressivt', mens Kina er 'grisk og forurenende', skrev Carla Sands i kronikken.
- Helt ulig Rusland og Folkerepublikken er Amerikas vision for det arktiske område baseret på gennemskuelighed, samarbejde og demokratiske værdier.
SF og DF med hård kritik
Udmeldingen fra USA er ikke faldet i god jord hos de danske partier i Folketinget.
SF's grønlandsordfører Karsten Hønge minder om, at USA's præsident, Donald Trump, i sommer meldte ud, at USA ønskede at købe Grønland af Danmark.
Det blev som bekendt afvist prompte af statsminister Mette Frederiksen (S).
Nu forsøger USA så i stedet at gøre sin indflydelse gældende direkte over for den grønlandske befolkning, mener Karsten Hønge.
- De kan ikke true sig til Grønland. De kan ikke købe Grønland. Nu forsøger de så at massere den grønlandske offentlighed, så det på et tidspunkt skal falde dem naturligt at vælge USA som samarbejdspartner. Det er helt uhørt, sagde han i aftes til DR Nyheder.
Dansk Folkepartis grønlandsordfører, Søren Espersen, undrede sig i aftes over, at han og Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget ikke var blevet informeret om amerikanernes planer i Grønland.
- Hvis det er, fordi regeringen ikke er blevet inddraget, så er det en katastrofe. Så går USA markant længere, end man kan tillade sig.