Så længe ingen kender betingelserne, er der ingen grund til at afvise USA, der ifølge ambassadøren i Danmark arbejder på en "substantiel" pakke med økonomisk støtte til Grønland.
Sådan lyder meldingen fra de to grønlandske folketingsmedlemmer efter en opsigtsvækkende kronik fra Carla Sands på Altinget.dk tidligere på ugen.
USA's fremfærd bliver kaldt for 'uhørt' og 'forkastelig' af SF og Dansk Folkeparti - men hos Siumut og Inuit Ataqatigiit er tonen en anden.
- Det har været et udtryk for den grønlandske regering (det grønlandske landsstyre, Naalakkersuisut, red.) og Siumut at sige, at vi er 'open for business'. Og det gælder også her. Hvis vi bare smækkede døren i, ville det være mere uhøfligt end det, USA påstås at gøre.
- Vi ved for lidt om, hvad USA vil, til bare at sige 'nej tak'. Jeg synes, det er vigtigt at træde et skridt tilbage og erkende, at Danmark også er afhængig af andre lande. Lad os lige klappe hesten og se, hvad der kommer på bordet, siger Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut.
Regeringen i Washington har aldrig lagt skjul på sin interesse i Grønland, hvor landet siden 1950'erne har haft sin nordligste militærbase i Thule.
Sidste sommer chokerede præsident Donald Trump, da han luftede et kontroversielt forslag om en 'stor ejendomshandel' forud for sit statsbesøg i Danmark.
USA ønskede at købe Grønland af Danmark af strategiske årsager - samtidig kunne man spare Danmark for en stor udgift, lod præsidenten forstå.
Handlen blev dog prompte afvist af statsminister Mette Frederiksen (S). Og efterfølgende aflyste præsidenten sit statsbesøg i Danmark.
Vil ikke stå i gæld til USA
USA's planer om at øge sin tilstedeværelse i Grønland er dog langt fra droppet.
I år er den første amerikanske repræsentation i Nuuk siden 1953, et konsulat, planlagt til at åbne.
Et træk, der åbner for nye muligheder for et direkte samarbejde mellem grønlænderne og amerikanerne.
Set i det lys er Carla Sands' udmelding ikke spor overraskende, siger folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit.
- Amerikanerne er som udgangspunkt velkomne, hvis de ønsker at yde økonomiske bidrag og investere i Grønland. Men det er vigtigt at sikre sig, at man så ikke står i gæld til USA, siger hun.
Aaja Chemnitz Larsen er imidlertid fortørnet over, at man hverken i det grønlandske eller det danske parlament er blevet orienteret om amerikanernes planer.
- Vi skal vide, hvilke betingelser man siger ja til, og hvad pengene skal bruges på. Og i den sammenhæng synes jeg, det er beskæmmende, at de folkevalgte ikke er blevet orienteret.
- Bolden ligger hos den grønlandske regering, der skal pege på, hvilke investeringer man ønsker. Og på mange måder har vi desværre oplevet en passiv regering, siger hun.
SF og DF: 'Uhørt', 'forkasteligt'
I sin kronik i det politiske medie bruger Carla Sands spalteplads på at advare om truslen fra USA's store konkurrenter i det arktiske område.
Rusland opruster militært og opfører sig 'aggressivt', mens Kina er 'grisk og forurenende', lyder det fra ambassadøren.
- Helt ulig Rusland og Folkerepublikken er Amerikas vision for det arktiske område baseret på gennemskuelighed, samarbejde og demokratiske værdier, skriver Carla Sands.
Kronikken imponerer dog lagt fra hos alle af de danske partier i Folketinget, som DR Nyheder har talt med her til aften.
Sands og regeringen i Washington spiller et fordækt spil og forsøger at splitte rigsfællesskabet mellem Danmark, Grønland og Færøerne i jagten på egne strategiske interesser.
Det mener SF's grønlandsordfører.
- De kan ikke true sig til Grønland. De kan ikke købe Grønland. Nu forsøger de så at massere den grønlandske offentlighed, så det på et tidspunkt skal falde dem naturligt at vælge USA som samarbejdspartner. Det er helt uhørt, siger Karsten Hønge.
Også Dansk Folkepartis grønlandsordfører, Søren Espersen, er rystet over USA's adfærd i sagen.
- Det virker underligt. Og ordvalget 'substantielt økonomisk løft', det er noget, man siger om tredjeverdenslande, når man giver ulandshjælp. Men Grønland er ikke et uland. Det er et vestligt demokrati. Jeg synes, det er forkasteligt.
Søren Espersen undrer sig over, at han og Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget ikke er blevet informeret om amerikanernes planer i Grønland.
- Hvis det er, fordi regeringen ikke er blevet inddraget, så er det en katastrofe. Så går USA markant længere, end man kan tillade sig, siger Søren Espersen.
Grønlands landsstyre, Naalakkersuisut, meddeler her til aften, at man forventer at kunne komme med en udmelding om samarbejdet med USA inden ugens udgang.
DR Nyheder har i dag forgæves forsøgt at få interview med landsstyreformand Kim Kielsen og udenrigsminister Jeppe Kofod (S).
Du kan blive klogere på hele situationen omkring Arktis i videoen nedenfor.