Unge danskere i Sverige: Her drikker vi mindre

Danmark har netop fået dumpekarakter, når det gælder adgangen til alkohol.

Lasse Thomsen (tv) er dansker, men læser kønsstudier på universitetet i Lund. Han fortæller, at det godt kan være lidt besværligt at skaffe alkohol i Sverige, og at han derfor drikker mindre her, end han gjorde i Danmark. (© DR)

På universitetet må man ikke drikke.

Derfor holder de studerende i den svenske by Lund fredagsbar et par kilometer derfra.

- Det er en enorm kulturforskel, siger danskeren Lasse Thomsen, der har valgt at tage sin uddannelse på Lund Universitet i Sydsverige.

Han sidder ved et af cafebordene i baren med sin svenske veninde.

- Jeg tror, at jeg drikker mindre i Sverige end i Danmark, siger han.

Det samme siger Neija Elvekjær, der sidder oppe i baren, hvor hun lige har købt en fadøl.

Hun kommer også fra Danmark, men har valgt at tage sin uddannelse i Lund.

- I Sverige har de mange flere regler i forhold til alkohol, så man er noget mere opmærksom på, hvor meget man drikker, siger hun.

Neija Elvekjær har studeret i Sverige i tre år, og hun er glad for de svenske alkoholregler. (© DR)

Det er heller ikke altid lige nemt at købe alkohol i Sverige, fortæller de to studerende.

For man skal være fyldt 20 år for at købe drikkevarer med en alkoholprocent på mere end 3,5 procent. Og salget foregår i statskontrollerede butikker - Systembolaget - der typisk lukker klokken 19 om aftenen på hverdage og allerede klokken 14 om lørdagen.

- Der er meget planlægning involveret ved at gå i byen i Sverige, siger Lasse Thomsen.

Flere efterlyser strengere regler i Danmark

Men de strengere regler har givet Sverige en markant højere karakter end Danmark i en ny undersøgelse fra Verdenssundhedsorganisationen WHO, som har undersøgt alkoholkulturer i de europæiske medlemslande.

Når det gælder adgang til alkohol har WHO givet Sverige 77 point. Danmark har kun fået 6 point og lander derfor på den tredjedårligste plads - kun overgået af Schweiz og Tyskland.

- Særligt hvis vi kigger på de unge, så ved vi, at det med at have let adgang til alkohol betyder meget i forhold til, hvor meget de drikker, siger Pernille Bendtsen, der er sekretariatschef i Vidensråd for Forebyggelse, som er et uafhængigt råd, der blandt andet arbejder med forebyggelse af sygdom i befolkningen.

Vidensråd for Forebyggelse er derfor gået sammen med en række andre foreninger og organisationer som Kræftens Bekæmpelse og Børnerådet om at formulere en skriftlig appel til politikerne om blandt andet at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol.

Ifølge tidligere undersøgelser virker reglerne tilsyneladende også. De svenske unge drikker i hvertfald markant mindre end danske, hvis man kigger på den seneste Espad-rapport (The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) svarer 32 procent af de unge danskere, at de har været fulde inden for den seneste måned. I Sverige er det kun ni procent.

Til fredagsbaren tæt på Lund Universitet er de danske studerende heller ikke i tvivl om, at det skyldes de strengere regler i Sverige.

- Man må for eksempel kun bestille en genstand ad gangen, når man går i baren. Så man tager det i et mere stille og roligt tempo, tror jeg, siger Neija Elvekjær.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Politikere afviser at ændre loven

Men hverken Socialdemokraterne eller Venstre er på nuværende tidspunkt åbne over for en skærpelse af reglerne i Danmark.

- Politisk ønsker vi ikke at lave strammere regulering og forbud, end nødvendigt er. Vi kan godt lide, at man er et frit menneske, der træffer nogle beslutninger, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.

Hos Venstre er sundhedsordfører Jane Heitman enig og sender i stedet en klar appel til butikkerne om altid at tjekke id hos unge, der ønsker at købe alkohol.

- Det handler ikke for mig om at ændre på tilgængeligheden nu og her, men det handler om, at den lovgivning vi har skal overholdes, siger hun og understreger, at det også er vigtigt, at forældrene tager deres ansvar på sig og er gode rollemodeller for deres børn.

17-årige Lasse ville leve med skærpede regler

Men spørger man de danske studerende i Sverige - så mener de nu godt, at vi i Danmark kan lære noget svenskerne.

- Jeg kan rigtig godt lide, at man er opmærksom på det her i Sverige, at man skal tænke over, hvor meget man drikker, og at man skal stoppe i tide, siger Neija Elvekjær.

Og Lasse Thomsen supplerer:

- Jeg tror, at Danmark og Sverige er lidt ekstremer, men at vi nok kunne lære lidt af hinanden, siger Lasse Thomsen.

Der er masser af kunder i baren. Her må man kun købe én drink ad gangen. (© DR)

Han er enig med de foreninger og organisationer, der er gået sammen for at få aldersgrænsen sat op til 18 år.

- Jeg synes, det er en god ide at sætte aldersgrænsen op til 18 år. Det ville jeg kunne se en mening i, siger Lasse Thomsen.

Og ville den 17-årige Lasse også synes, at det var en fed idé?

- Det ville han helt sikkert ikke, nej! Men han ville nok kunne leve med det, hvis det var sådan, det var, siger Lasse Thomsen og griner.