Der er ikke langt mellem ølkapsler, sprutflasker og teenagere på en solskinsdag i maj i Kongens Have i København.
- Vi er bare ude og nyde det gode vejr, fejre sommeren, drikke nogle øl og bare hygge os, siger Oskar Madsen, der er 17 år gammel og går på efterskole.
På græsset sidder masser af unge mennesker i grupper på deres medbragte tæpper. Så Oskar Madsen er bestemt ikke den eneste, der har fundet øldåserne frem.
Faktisk så har danske unge rekorden i Europa, når det kommer til, hvor meget de drikker.
Forklaringen på det skal ifølge en ny undersøgelse fra verdenssundhedsorganisationen WHO findes i, at det er nemt at få adgang til alkohol i Danmark.
I Undersøgelsen har WHO kortlagt de europæiske medlemslandes alkoholkulturer, og her får Danmark kun 6 point ud af 100, når det kommer til adgangen til alkohol.
Det er den tredjedårligste placering i Europa - kun overgået af Schweiz og Tyskland.
I Norden er det derfor den dårligste placering - vores naboland Sverige scorer 77 point, mens Norge får 70 og Finland hele 93 point.
- Det synes jeg er ret alarmerende, siger Pernille Bendtsen, der er sekretariatschef i Vidensråd for Forebyggelse, som er et uafhængigt råd, der blandt andet arbejder med forebyggelse af sygdom i befolkningen.
Den dårlige placering skyldes en lav aldersgrænse, og at alkohol blandt andet kan købes i kiosker og supermarkeder på alle tidspunkter af døgnet.
- Vi har godt vidst, at vi har en relativ lempelig alkoholpolitik, og at vi lå højt på tilgængeligheden, men det er nyt at blive placeret så skidt, som vi gør, siger Pernille Bendtsen.
Alle steder på alle tidspunkter - selv i de mindste byer
I Danmark må unge allerede købe alkohol, når de er 16 år. I både Norge, Sverige og Finland er aldersgrænsen 18 år. Og hvis det drejer sig om drikkevarer med et højt alkoholindhold, er aldersgrænsen i Danmark 18, hvor den i de andre lande er 20.
- Selv i den mindste provinsby er alkohol tilgængeligt - og du kan købe det selv om, du kun er 16 år, siger Pernille Bendtsen og understreger:
- Særligt hvis vi kigger på de unge, så ved vi, at det med at have let adgang til alkohol betyder meget i forhold til, hvor meget de drikker.
(Artiklen fortsætter under grafikken)
I Kongens Have er de unge mennesker, DR Nyheder møder, dog glade for, at aldersgrænsen ligger på 16 år.
- Det er dejligt, at vi har så meget frihed i Danmark. Så kan vi sætte vores egne grænser i stedet for at andre skal gøre det for os, siger Oskar Madsen.
Hans veninde Signe Fryland sidder på tæppet ved siden af. Hun er 16 år og synes heller ikke, at aldersgrænsen skal ændres.
- Det ville være nederen. For det er sjovt at drikke, man hygger sig meget, siger hun.
Organisationer sender appel til politikerne
Men selv om de unge selv ikke synes, at det er en god idé, så håber Pernille Bendtsen fra Vidensråd for Forebyggelse, at WHO's undersøgelse vil få politikerne til at ændre lovgivningen i Danmark.
- Jeg håber, det kan skabe et opråb til politikerne og give dem en anledning til at drøfte, om vi har den alkoholpolitik, vi ønsker at have i Danmark, eller om der er nogen ting, hvor vi kan tune det - særligt når det gælder de unge, siger Pernille Bendtsen.
Vidensråd for Forebyggelse er derfor gået sammen med en række andre foreninger og organisationer om at formulere en skriftlig appel til politikerne om blandt andet at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol.
Det er blandt andre Kræftens Bekæmpelse, Lægeforeningen og Børnerådet, som rådet er gået sammen med.
- Skadevirkningerne af et stort alkoholforbrug i ungdommen er velkendte. Ved at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år beskytter samfundet nye generationer af børn og unge mod de konsekvenser, der kan følge med et stort alkoholindtag, siger formand for Børnerådet, Per Larsen.
Politikere afviser at ændre loven
Men på Christiansborg er hverken Venstre eller Socialdemokraterne klar til at hæve aldersgrænsen.
- Politisk ønsker vi ikke at lave strammere regulering og forbud, end nødvendigt er. Vi kan godt lide, at man er et frit menneske, der træffer nogle beslutninger, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.
Hos Venstre er sundhedsordfører Jane Heitman enig og sender i stedet en klar appel til butikkerne om altid at tjekke id hos unge, der ønsker at købe alkohol.
- De har et ansvar for at overholde lovgivningen, siger hun.
- Det handler ikke for mig om at ændre på tilgængeligheden nu og her, men det handler om, at den lovgivning vi har skal overholdes, fortsætter hun og understreger, at det også er vigtigt, at forældrene tager deres ansvar på sig og er gode rollemodeller for deres børn.
I Kongens Have tror de unge da heller ikke på, at en højere aldersgrænse vil ændre på den danske drukkultur.
- Det vil overhovedet ikke hjælpe, siger 17-årige Oskar Madsen.
- Man kan altid finde et falsk id, og man kender altid den rigtige kioskejer, der vil sælge det. Det gør ingen forskel, fortsætter han.