Under truende miljøkatastrofe: Nordic Waste vil lave uvildig undersøgelse

Det er årsagen til jordskreddet, der nu skal undersøges.

Nordic Waste i Randers vil have undersøgt, hvordan jordskreddet kunne finde sted. (Foto: © Johnny Pedersen, undefined)

En uvildig undersøgelse er på vej i Nordic Waste-sagen.

Dog ikke fra Randers Kommune, hvor flere byrådsmedlemmer ellers har talt om en sådan undersøgelse, men fra virksomheden selv.

Det fastslår den mandag eftermiddag i en pressemeddelelse.

Kort sagt vil Nordic Waste have klarlagt, hvordan jordskreddet kunne ske.

- Nordic Waste fik nye medejere for cirka to år siden, som overtog 76,5 procent af aktierne i virksomheden. De nye medejere føler, at de gjorde deres hjemmearbejde grundigt ved overtagelsen. Der blev udarbejdet geologiske undersøgelser på pladsen af en stor velrenommeret miljørådgivningsvirksomhed. Intet i disse undersøgelser pegede hen imod det, vi ser udfolde sig i dag, lyder det fra virksomheden, der primært er ejet af milliardæren Torben Østergaard-Nielsen.

Samtidig fastslår virksomheden, at den i samme periode tegnede en miljøforsikring uden nogen særlige forbehold – og at den er tegnet, så den også dækker potentielle, historiske forhold.

- Det er virksomhedens klare opfattelse, at der er blevet gjort en kæmpe indsats for at sikre, at alle potentielt risikable forhold er overvejet inden opkøbet. Det samme fokus på risici har gjort sig gældende i den efterfølgende drift. I perioden 2019-2023 har der været 23 uanmeldte kontrolbesøg, hvor der ikke har været bemærkninger til vores drift. Derudover har vi fået fornyet vores miljøgodkendelse, og vi har fået miljøgodkendelse til udvidelse af pladsen i samme periode, skriver Nordic Waste.

Virksomhedens ledelse ønsker fortsat ikke at stille op til interview, men DR har fanget Nordic Wastes pressekontakt, Søren Møgelvang Nielsen, over telefonen.

Bliver den her undersøgelse igangsat, fordi I håber, at I på den måde kan komme af krogen?

- Vi føler i hvert fald, at vi har overholdt fartbegrænsningen i trafikken, siger han.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har sagt, at situationen ved Nordic Waste kan få meget, meget alvorlige miljøkonsekvenser. (Foto: © Johnny Pedersen, Johnny Pedersen)

Måske ikke regnens skyld?

Det historisk store jordskred udspiller sig på Nordic Wastes arealer syd for Randers, hvor op mod 2.500.000 ton forurenet jord bevæger sig med 40-50 centimeter i timen mod Alling Å.

Hvis jorden rammer vandet, kan det føre en miljøkatastrofe med sig, da forureningen vil ramme dyre- og planteliv i Alling Å, Grund Fjord, Randers Fjord og i værste fald Kattegat.

Lige nu arbejder man i Miljøstyrelsen på en række påbud til virksomheden, som i december forlod området og overlod oprydningsarbejdet til Randers Kommune.

Tidligere lød meldingen fra Nordic Waste, at jordskreddet skyldtes de voldsomme regnmængder, men nu er meldingen knap så sikker.

- Vi har med en sag at gøre, hvor der er mange ubekendte. Skyldes ulykken de ekstreme mængder nedbør i 2023? Er årsagen, at dele af den naturlige lerkappe har revet sig løs? Eller er der andre ting, der har spillet en rolle? Faktum er, at ingen ved det med sikkerhed, lyder det nu.

Undersøgelsen forventes igangsat i marts/april, og den vil blive foretaget af rådgivningsvirksomheden GEO.