Skat har længe vidst, at inddrivelsessystemet EFI, der har vist sig behæftet med fejl, og som i strid med loven indkræver forældet gæld, var på kant med retssikkerheden.
Det skriver Berlingske torsdag.
I en rapport fra 27. juni 2014, der kigger på forhold fra 2013, da EFI blev sat i drift, skriver Skats Interne Revision (SIR):
- SIR anser det for en væsentlig trussel mod retssikkerheden, at Skat foretager inddrivelsesindsatser på ikke retskraftige krav.
En kraftig advarsel
Næsten 15 måneder senere - 8. september i år - valgte skatteminister Karsten Lauritzen (V) at lukke dele af systemet ned. Og 25. september varslede ministeren, at hele systemet skrottes.
I rapporten fra SIR understreges det, at det ikke er en juridisk undersøgelse.
Alligevel mener professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen, at advarslen ikke er til at tage fejl af.
- Dette er umiskendeligt en kraftig advarsel, som en myndighed skal reagere på. Ved man, at noget er ulovligt, skal det stoppes. Det følger af grundlæggende regler og principper i vores retssystem, siger han til Berlingske.
Flere rapporter har vist problemer
Også lektor Sten Bønsing, der er ekspert i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, når samme konklusion.
- Hvis man er klar over, at borgerne behandles ulovligt, skal man sørge for at stoppe med det samme. Så må man starte inddrivelsen igen, når man har fundet en løsning. Det må vægte højere end lovens formål om at inddrive gæld, siger han til Berlingske.
Ud over rapporten fra den 27. juni 2014 skriver SIR i 2014 og 2015 yderligere tre rapporter, der peger på problemer med EFI-systemet.
- Enten har man ikke lyttet, eller også er advarslerne ikke kommet frem. Begge dele er lige alvorligt, siger Liberal Alliances skatteordfører, Merete Riisager.
/ritzau/