I et nyt notat fastslår Skatteministeriet, at bankerne tilsyneladende kan have handlet i strid med reglerne for refusion af udbytteskat i forbindelse med såkaldt aktielån. I sidste ende kan sagen ende med en politianmeldelse mod bankerne, fastslår skatteminister Karsten Lauritzen (V) overfor DR Nyheder.
- Hvis der er nogen der har forbrudt sig mod reglerne, er det selvfølgelig meget alvorligt, og så vil de blive krævet til ansvar for det af de rette myndigheder - i sidste ende jo altså politiet, siger han.
Ifølge DR Nyheders oplysninger er det Danske Bank, Nordea og den danske filial af den svenske storbank, SEB, der risikerer en politisag.
Ekspert: Reglerne er krystalklare
Skatteministeriets notat fastslår, at storbankerne – i klokkeklar strid med reglerne – har administreret de såkaldte aktielån på en måde, hvor den part, der har lånt aktierne, har kunnet søge om refusion af udbytteskat. Men ifølge reglerne er det kun den part, der låner aktierne ud – altså den oprindelige ejer – der har krav på refusion af udbytteskat.
Ifølge Claus Kirkeby Olsen, der er skattepartner i advokatfirmaet Rønne og Lundgren og ekspert i aktielån og beskatning, burde bankerne have været klar over, at de brød reglerne, når de fulgte en praksis, hvor lånerne af aktierne har fået refunderet udbytteskat.
- Reglerne har været krystalklare siden 2010 og formentlig også længere. Så bankerne har administreret forkert og brudt skattekontrolloven, siger han.
Ifølge eksperten kan bankernes regelbrud på området have påført statskassen et kæmpetab: - Jeg mener, at den her fejl skal tælles i milliarder, fordi det har stået på i så mange år.
Finansrådet ser positivt på undersøgelse
Hos bankerne ønsker man ikke at svare på spørgsmål om sagen, men henviser til bankernes interesseorganisation, Finansrådet, der i en SMS til DR Nyheder skriver, at man ”ser positivt” på, at Skatteministeriet og Skat nu vil undersøge bankernes praksis.
Aktielånssagen må ikke forveksles med den store udbytteskatsvindel, hvor kriminelle via dokumentfalsk skønnes at have lænset den danske statskasse for 6,2 milliarder kroner. Fælles for begge sager er dog, at de peger på fejl og mangler i hele systemet omkring refusion af udbytteskat – og altså ikke kun i Skats praksis på området, men også hos de største danske banker.
Aktielån er almindelige blandt banker, pensionskasser og investeringsfonde. Det går ud på, at man låner aktier for at kunne spekulere i kursfald, såkaldt shortselling. I nogle tilfælde, er mistanken, ledsages arrangementerne i spekulation i undgåelse af udbytteskat. Det er her, den nye kritik af bankerne kommer ind.
Opdateret: Det fremgik tidligere af underrubrikken, at fire store danske banker risikerer politianmeldelse. Det er kun tre: Danske Bank, Nordea og den danske filial af den svenske storbank, SEB.