Udviklingshæmmede mangler satspuljemidler: "Vi er på herrens mark"

Forening for udviklingshæmmede mangler tilskuddet, der skal betale for deres projektarbejde.

Chok-sagen fra Socialstyrelsen rammer blandt andet Udviklingshæmmedes Landsforbund, hvis arbejde beror på offentlig støtte. (Foto: © Nils Svalebøg, Scanpix)

Den verserende svindelsag i Socialstyrelsen har konsekvenser, der i den grad kan mærkes uden for styrelsens lokaler i Odense.

Det gælder blandt andet hos Udviklingshæmmedes Landsforbund, der frygter, at man må aflyse projekter målrettet de udviklingshæmmede.

Socialstyrelsen har nemlig fastfrosset de såkaldte satspuljemidler på ubestemt tid på grund af den store svindelsag.

Satspuljemidlerne er en pulje penge, som hvert år afsættes til en række initiativer, som skal forbedre vilkårene for udsatte grupper i samfundet.

- Vi er på herrens mark lige så snart, sådan noget sker, siger Jane Jensen, der er projektchef i Udviklingshæmmedes Landsforbund.

Foreningen er ejet af udviklingshæmmede og står blandt andet for projekter, der skal give udviklingshæmmede et bedre liv.

- Vi har ikke en kæmpe egenkapital, siger Jane Jensen.

Derfor sætter det foreningens arbejde i fare, når satspuljemidlerne udebliver - der skal nemlig penge til for at betale løn til projektmedarbejdere, der skal stå for organisationens projekter, siger hun.

"Vi kan nok godt klare en måned"

I Udviklingshæmmedes Landsforbund er det organisationens 3.000 medlemmer, der bestemmer, hvilke projekter der sættes i gang, forklarer Jane Jensen.

Foreningen har de seneste fire år haft et økonomiprojekt, der skal hjælpe udviklingshæmmede med privatøkonomien.

- Det har været et kanon projekt for mennesker med et udviklingshandikap, fordi den digitale verden gør dem mere og mere sårbare omkring deres økonomi, siger hun.

Projektet skal efter planen køre indtil november.

- Vi skal afholde en konference, der allerede er bestilt, men den skal helst også betales – ligesom lønningerne, siger Jane Jensen.

De fastfrossede satspuljemidler betyder, at foreningen risikerer at mangle løn til to og en halv fuldtidsstillinger målrettet projektarbejde for de udviklingshæmmede.

Hun siger, at man håber på, at overleve på en kassekredit hos banken, så længe midlerne kommer inden længe.

- Vi kan godt klare en måned – måske højst to, men så begynder det også for alvor at gøre ondt, siger Jane Jensen.

Minister: Vi ved, at det har betydning

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) oplyste i dag, at det midlertidige stop for udbetalingerne skyldes den verserende undersøgelse af den opsigtsvækkende svindelsag i Socialstyrelsen.

Hun understregede i dag, at hun var klar over, at stoppet har betydning for foreningerne, der ikke får udbetalt tilskud.

- Derfor er det også mit signal, at så snart vi overhovedet kan få åbnet op igen, så gør vi det, lød det fra ministeren, der ikke kunne give et tidsperspektiv på stoppet.

- Jeg balancerer mellem hensynet om, at systemet skal være sikkert, når vi åbner op igen, og samtidig skal vi sikre, at vi gør det, så snart det kan lade sig gøre.

I samme omgang understregede ministeren, at "hvis man har fået tilsagn om tilskud, så får man dem også".