Foreninger skuffede over manglende besked om stop for satspulje-udbetalinger: 'Det er pivringe'

- Der er rigtig mange små projekter og foreninger, for hvem de her penge er helt afgørende hver eneste måned, siger generalsekretær i Bedre Psykiatri.

Socialstyrelsen har sat udbetalinger fra satspuljen i bero, efter det er kommet frem, at en 64-årig kvinde er sigtet for at svindle sig til 111 millioner kroner, mens hun var ansat i Socialstyrelsen. (Foto: © Nils Svalebøg, Scanpix)

Det var, da nyheden begyndte at rulle i medierne i går, at generalsekretær i foreningen Bedre Psykiatri, Thorstein Theilgaard, blev opmærksom på, at der ikke ville blive udbetalt satspuljemidler til hans forening på ubestemt tid.

Han havde ikke fået besked fra Socialstyrelsen selv, og sådan lyder meldingen fra flere foreninger, der modtager satspuljemidler fra Socialstyrelsen, som DR Nyheder har været i kontakt med. De undrer sig over, at det ikke er blevet meldt ud.

- Som minimum kunne man have gjort sig den umage og ulejlighed og meddele dem, der modtager pengene, at man stopper det. Jeg synes, det er pivringe og alt for dårligt, siger Thorstein Theilgaard og fortsætter:

- Bedre psykiatri skal nok overleve, men der er rigtig mange små projekter og foreninger, for hvem de her penge er helt afgørende hver eneste måned. De står i en fuldstændig umulig situation og så helt uden varsel. Det kan man ikke være bekendt.

Minister beklager

Socialstyrelsen oplyste i går til TV 2, at man har været nødsaget til at lukke systemet ned. Hvor mange, der er berørt, og hvorfor styrelsen gør det, har den hidtil ikke svaret på. Børne- og socialminister Mai Mercado (K) siger dog i dag til DR Nyheder, at lukningen skyldes den igangværende svindelsag.

DR Nyheder har arbejdet på at få en kommentar fra Socialstyrelsen om, hvorfor der ikke er blevet givet besked til de berørte foreninger. Det er endnu ikke lykkedes.

Mai Mercado siger til DR Nyheder, at hun godt kan forstå, hvis foreningerne er frustrerede over forløbet.

- Det er meget beklageligt, hvis ikke de har fået noget at vide. Men jeg har et indtryk af, at Socialstyrelsen er på vej med noget kommunikation, hvor den sætter rammen for, hvorfor der bliver lukket for systemet, siger hun.

Ministeren understreger desuden til modtagerne af satspuljemidlerne, at "hvis man har fået tilsagn om tilskud, så får man dem også."

Burde være meldt ud

Ministeren meldte som nævnt tidligere i dag ud, at der er en sammenhæng mellem svindelsagen, hvor den 64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen er sigtet for at svindle sig til 111 millioner kroner af netop satspuljemidlerne, og nedlukningen af udbetalingssystemet.

Ifølge Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring på Aalborg Universitet, er det korrekt handlet af Socialstyrelsen i forhold til at sætte udbetalingerne i ro.

- Når man stadig er i tvivl om, at der kan være andre involverede, er det et naturligt skridt, at man lige stopper op og får styr på tingene, inden man fortsætter udbetalingerne, siger han.

Men Per Nikolaj Bukh bakker foreningerne op i, at situationen kunne være håndteret bedre, og at de burde have fået direkte besked og ikke gennem medierne.

- Det er selvfølgelig overraskende og uhensigtsmæssigt, at man ikke har fået orientering om det. Når foreningerne får månedlige udbetalinger, er det netop fordi, de har månedlige udgifter til løn og andre driftsmidler. Det er ikke alle, der sidder på en formue i forvejen, de kan trække på, siger han.

Har du nogen oplysninger om sagen? Så hører vi gerne fra dig. Du kan sende en mail til cjec@dr.dk.