Dagen før at en psykisk syg ung mand fra opholdsstedet Gården stak en nordjysk købmand ned, advarede opholdsstedet politiet om, at den unge mand var farlig.
Det skriver Gårdens advokat, Bjarke Vejby, til DR.
På opholdsstedets hjemmeside skriver Gården, at de oplyste politiet om, at:
- "...der angiveligt var tale om kriminel adfærd som følge af et biltyveri, at borgeren angiveligt var påvirket af stoffer, at der angiveligt var flere kasser øl bag i bilen og at borgeren var afvist af psykiatrien, men at han skønnedes personfarlig (...)
Politiet afviser
Men Nordjyllands Politi kan ikke genkende opholdsstedets udlægning af kontakten med politiet, som begyndte, da den unge mand blev anmeldt for biltyveri dagen før at drabet fandt sted.
- Jeg mener ikke, at vi kunne have håndteret det her på andre måder. Da sagen om, at han angiveligt har stjålet den her bil bliver anmeldt, får vi ikke at vide, at han er farlig, siger Ole Kristensen, politiinspektør ved Nordjyllands Politi.
Stjal arbejdsbil
Den unge mand, der er i dag er sigtet for drab på købmand Finn Degn Ovesen, boede på opholdsstedet Gården.
To dage før han stak købmanden ned i Suldrup, ønskede den unge mand at komme over til sin bror og personalet kørte ham derhen. På turen var den unge mand angst og fortalte blandt andet, at han var bange for nogen, der fulgte efter ham. Det fremgår af personalets logbog, som DR har fået aktindsigt i.
Han blev afleveret hos broderen, men samme dag stjal han broderens arbejdsbil.
Gården: Vi advarede politiet
Opholdsstedet Gården kontaktede politiet, og gjorde det ifølge Gårdens advokat Bjarke Vejby, klart, at den unge mand ”skønnes at være personfarlig, hvorfor det er en politimæssig opgave at håndtere personen."
Det skete ifølge advokaten, da en medarbejder på Gården ringede til politiet mellem kl. 17.30 og 18.30.
Senere ringede politiet fem gange til Gårdens leder, Lars Andreasen, oplyser advokaten. Og Lars Andreasen har igennem advokaten sendt DR en tro og love-erklæring, hvor han fortæller, at han har haft fem telefoniske kontakter med politiet efter at bilen blev stjålet og frem til drabet.
Ifølge lederen gjorde han det klart for politiet, at de anså borgeren for farlig og at politiet måtte tage affære.
Advokat Bjarke Vejby oplyser, at Gården i alt har haft 10 telefonsamtaler med politiet.
Han skriver i erklæringen, sendt fra advokaten:
- Overfor politiet har jeg oplyst, at opgaveløsningen ikke er et socialpædagogisk arbejde. Jeg har på intet tidspunkt givet udtryk for at opholdsstedet kan løse problemet. Da vi var af den opfattelse, at beboeren var kommet i en tilstand, der krævede politiets indgriben.
Lederen har imidlertid ikke ønsket at stille op til et interview med DR, hvor der kunne spørges ind til indholdet af erklæring og indholdet af samtalerne med politiet.
Politiet var i kontakt med den unge mand
Politiet kom efter biltyveriet i kontakt med den unge mand, der nu er sigtet for drab, i Randers. En borger ringede nemlig til politiet, da vedkommende befandt sig sammen med den unge mand på Randers Banegård.
Men på daværende tidspunkt vurderede politiet ikke, at den unge mand skulle være farlig og de forsøgte i stedet at få opholdsstedet til at hente ham, fortæller politiet til DR.
- Det er en borger, der ikke er efterlyst, så i princippet har vi ikke noget med ham at gøre. Vi forsøger at få ham (den unge mand, red.) tilbage dertil (til opholdsstedet, red.), men det har vi ikke mulighed for på det pågældende tidspunkt med opholdsstedets hjælp. Derfor ender det med at han af en god borger får en togbillet, så han kan tage hjem til sin bror, siger politiinspektør ved Nordjyllands Politi, Ole Kristensen.
Først indikation på fare senere
Den unge mand tog med toget nordpå og politiet mistede kontakten til ham. Men på det tidspunkt havde politiet, ifølge politiinspektør Ole Kristensen, stadig ikke fået nogen oplysninger fra opholdsstedet om, at den unge mand skulle være farlig.
- Den første indikation vi får på, at han på nogen måde skulle være farlig er den samme dag som drabet finder sted klokken ca. 01.10 [[om natten, red]], hvor der bliver sagt at man er bekymret for ham, at han er psykisk syg og påvirket og derfor kan han være til fare for andre, siger politiinspektør Ole Kristensen.
Politiet oplyser, at de har haft en vogn ude og lede efter den unge mand efter 01.10, men uden at finde ham.
Gården har efterfølgende indgivet en klage over politiet. Det bekræfter Østjyllands Politi overfor DR.