I over et døgn har det været et krav at bære mundbind, når du køber mælk, kaffe og bananer i supermarkedet eller shopper sneakers og vinterjakke i storcentret.
Men hvad sker der egentlig, hvis du glemmer mundbindet, eller ikke har tænkt dig at adlyde?
På et pressemøde fredag slog rigspolitichef Thorkild Fogde fast, at det ultimativt koster borgeren "en bøde på over 2.000 kroner", hvis vedkommende nægter at bære mundbind i for eksempel en butik.
- Hvis en person ikke forlader butikken, når vedkommende bliver bedt om det på grund af manglende mundbind, kan butikken tilkalde os, og så kommer vi og fjerner den pågældende, som vil få en bøde, lød det fra Thorkild Fogde.
Ifølge Rigsadvokaten er den præcis bødestørrelse 2.500 kroner.
Det er allerede sket, at politiet har haft bødehæftet fremme. Ifølge Ritzau nægtede en person at bære mundbind på et pizzeria, selvom han blev tilbudt et af personalet. Politiet var tilfældigvis til stede og gav manden en bøde på 2.500 kroner.
Men før politiet tilkaldes - eller tilfældigvis er på stedet - er det butikkernes ansvar at håndhæve de nye regler om at bære mundbind.
Coop: Gå til kasse 1
I Coops butikker vil personer, der ikke er iført mundbind eller visir, i første omgang blive henvist til kiosken, hvis der findes sådan en i supermarkedet. Alternativt til kasse 1.
Her får de mulighed for at købe en lille pakke mundbind, som de så kan tage på, før de går ind og handler. Det fortæller Coops kommunikations- og analysechef, Lars Aarup.
- Vi accepterer, at man går de her fem-ti skridt ind i butikken og over til kiosken og køber et mundbind i en lille pakke. Ellers udleverer vi et mundbind, siger han.
Men er der ikke netop i den situation, hvor man stiller sig tæt på andre i køen, risiko for smittespredning uden brug af mundbind?
- Hvis ikke vi valgte denne løsning, ville kunderne stå i det problem, at hvis ikke de havde et mundbind, kan de ikke gå ind og købe et mundbind. Derfor er vi nødt til at have den her løsning, der også er brugt i Tyskland og har fungeret fint. Jeg håber, at myndighederne synes, at det er ok i Danmark.
- Udgangspunktet er, at man har mundbind på i det øjeblik, man træder ind i butikken, og det har langt de fleste kunder, siger Lars Aarup.
Bekymret for medarbejdere
I HK Handel, der er fagforbund for butiksansatte, er de meget optagede af, at det rent faktisk er ledelsen og ikke medarbejderne, der håndhæver kravet om mundbind.
- Medarbejderne skal ikke håndhæve et krav om mundbind i butikkerne, fordi det er arbejdsgiverne, der i henhold til arbejdsmiljøloven, har ansvaret for, at det arbejdsmiljø, der er i den enkelte butik, er sundt og sikkert for medarbejderne, siger formand Per Tønnesen.
Han mener godt, at butikschefer kan bede medarbejderne om at påtale over for kunder, hvis de ikke bærer mundbind, men derfra skal ledelsen ind over, lyder det.
- Går konfrontationen videre derfra, må det være arbejdsgiveren, der tager over og håndterer den konflikt. Det er i hvert fald den aftale, vi generelt har med arbejdsgiverne.
- Medarbejderen kan gøre opmærksom på, at der er krav om mundbind, og at man, hvis man kommer ind i butikken uden mundbind, skal tage mundbind på. Hvis kunden afviser det, må det være ledelsen, der så tager over, siger Per Tønnesen.
Lars Aarup fra Coop understreger, at det er butikschefen - og ikke en ung medarbejder - der er ansvarlig for at tage en dialog med en kunde, der nægter at bære mundbind, og i sidste ende bortvise personen.
- Vi lader ikke unge mennesker tage en dialog med en kunde, som ikke synes, at det er det rigtige, siger Lars Aarup, der vurderer, at det første døgn med krav om mundbind i supermarkeder er "gået over al forventning":
- Vi har haft ganske få situationer med kunder, der blev sure, fordi de ikke ville gå med mundbind. Her måtte vi sige, at det skal man, ellers må du forlade butikken. Og kunderne forlod så butikken. Det kan tælles på to hænder. Vi har ikke haft behov for vagter eller politi, siger han.
Mundbind udfordrer medarbejdere
Fra torsdag blev det ikke kun et krav for kunder at bære mundbind - også medarbejdere skal have det på. Og det er allerede nu en udfordring, lyder det fra Lars Aarup.
- Nu har medarbejdere brugt mundbind og visir i én dag, og erfaringen er, at det er ikke særlig sjovt, når man er i butik. Det er ikke helt det samme som at stå stille ved et operationsbord. Man er på fødderne hele dagen, knokler og bevæger sig, man løfter og sveder. Vi glæder os til den dag, hvor det ikke er nødvendigt længere, siger han.
I Coop får de tilbagemeldinger fra medarbejdere, der oplever refleksioner i visiret, og det er irriterende, at briller dugger med mundbind.
- Det er ikke særlig sjovt og noget belastende. Men vores personale er utrolig forstående og bakker op om retningslinjerne, men vi glæder os meget til den dag, hvor myndighederne vurderer, at det ikke længere er nødvendigt, at personalet bruger mundbind, siger Lars Aarup.
Sidder medarbejdere bag en glas- eller plastikplade ved kassen, i kiosken eller i bagerafdelingen, er de ifølge Lars Aarup undtaget fra kravet om at bære mundbind eller visir.