Det er ikke længere kun indkøbslisten og dankortet, du skal huske, når du skal forbi dit lokale supermarked. Fra i dag skal du nemlig være iført mundbind eller visir, når du køber ind til aftensmaden eller til børnenes madpakke.
Kravet om mundbind eller visir er en del af regeringens seneste restriktioner mod coronasmitten, som statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede i fredags.
Og landets supermarkeder er klar til den nye virkelighed.
- Vi har sørget for, at alle vores butikker har mundbind og visirer til personalet, og vi har også mundbind, som kunderne forsat kan købe, fortæller Casper Suk Thorlacius, der er kommunikationskonsulent i Dagrofa, som ejer butikskæden Meny.
Samme melding kommer fra Coop, Rema 1000 og Salling Group.
Skulle der være kunder, der glemmer at tage mundbind med til indkøbsturen, har flere af butikskæderne også taget højde for det.
- Vi har bedt butikkerne om at rykke mundbind frem ved indgangen, så kunder kan tage dem der og så betale ved kassen, inden de går ind i butikken, fortæller kommunikationschef i Rema 1000 Jonas Schrøder.
Personalet er samtidig pålagt at minde kunderne om at iføre sig mundbind, men skal ikke til at jage kunder væk, fortæller Jonas Schrøder.
- Hvis der er nogle nægtere, der virkelig stejler inde i butikken, så skal vores personale ikke agere politi eller noget. Der må vi høfligt opfordre til det, og ellers er der ikke så meget at gøre. Men det er noget, vi lige nu er i dialog med myndighederne om.
Vi skal vænne os til det
Foran supermarkedet Meny i Haslev er flere af kunderne også klar til det nye mundbindskrav. Én af dem er den pensionerede lærer Annelise Billehøj, der allerede har handlet iført mundbind i flere dage.
- Det giver en ekstra sikkerhed. Man kan jo aldrig vide, om man er smittebærer, og så kan man i hvert fald undgå at smitte andre, hvis man bærer noget med sig. Jeg skal vænne mig til, at det bliver en fast vane, og så skal vi nok acceptere det et godt stykke tid fremover.
For Lærke Hansen fra Nykøbing Falster er det lidt af en omvæltning, at hun nu skal have mundbind på i dagligvarebutikkerne.
- Det er lidt meget, at vi nu skal have dem på alle steder. Og det bliver dyrere, hvis jeg skal købe mundbind, hver anden gang jeg er ude at handle, siger hun.
Én million mundbind solgt på tre dage
Selvom det kan være svært at vænne sig til mundbind på indkøbsturen, forventer supermarkederne, at langt de fleste kunder vil huske det. Det lader nemlig til, at danskerne allerede har forberedt sig og har fyldt hjemmelageret op.
I løbet af de første tre dage efter statsministerens pressemøde blev der solgt over én million mundbind alene i Rema 1000's butikker, fortæller butikskædens kommunikationschef, Jonas Schrøder.
- Salget af mundbind er faktisk tidoblet henover lørdag, søndag og mandag. Det viser jo noget om, at danskerne har gjort sig klar til den her nye situation, fortæller han.
Samtidig viser erfaringer fra udlandet, at de fleste kunder hurtigt har accepteret mundbindskravet uden de store problemer. Det har man for eksempel oplevet i Coops tyske butikker, hvor der længe har været krav om mundbind.
- Vi har kunnet se, at kunderne reagerer meget fornuftigt. Der kan være nogle, der har glemt det, og derfor er det vigtigt, at vi har mundbind oppe i for-området, som vi kan udlevere til dem, der måske ikke lige havde fået det med, siger Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen.
Onlinehandlen er eksploderet
Kravet om mundbind i supermarkederne har også betydet, at flere kunder nu handler på nettet i stedet for i butikkerne. I hvert fald har flere onlinesupermarkeder fået ekstra travlt.
- Efter pressemødet i fredags oplevede vi straks, at efterspørgslen på at købe dagligvarer på nettet blev endnu større, end den var før. Efterspørgslen har været stor, siden Danmark lukkede ned i foråret, men i fredags tog det så et helt nyt niveau, fortæller Stefan Plenge, der er administrerende direktør og stifter af onlinesupermarkedet Nemlig.com.
Antallet af nye kunder hos Nemlig.com steg med op til 300 procent umiddelbart efter fredagens pressemøde.
Én af dem, der nu har vendt de fysiske butikker ryggen til fordel for nethandlen, er Rudi Renee Dahl fra Flakkebjerg ved Slagelse. Han har nu bestilt dagligvarer til en hel måned og fået det leveret på adressen.
- Jeg har KOL og skal derfor passe lidt på mig selv. Så for ikke at komme ud i hverdagen og risikere at blive smittet, køber vi ind på nettet, siger han.
Og den store efterspørgsel kan mærkes hos onlinesupermarkederne. Hos Nemlig.com har de så travlt, at de i øjeblikket kan ansætte cirka 40 nye medarbejdere om ugen. Det samme gælder hos Coop, der også leverer dagligvarer købt på nettet, siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen.
- Vi ansætter nye medarbejdere, vi får tilført flere biler, og vi sørger selvfølgelig også for at bestille flere varer hjem til vores lager.
Kravet om mundbind gælder foreløbigt indtil den 2. januar 2021.