To ud af tre studerende har ikke svært ved at leve op til det faglige niveau på de videregående uddannelser. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Eurostudent og offentliggjort af Forsknings- og Uddannelsesministeriet.
I undersøgelsen er 11.720 danske studerende blevet spurgt, om de er enige eller uenige i, at det er svært at leve op til det faglige niveau. Her svarer 67 procent af de adspurgte, at de er "uenige" eller "helt uenige" i, at det er for svært.
Det er et problem, siger uddannelsesminister Søren Pind (V) ifølge Berlingske.
Søren Pinds tolkning af resultatet er, at de studerende ikke er udfordret på deres studier. Derfor vil han hæve niveauet på de videregående uddannelser.
- Jeg forstår ved det hele, at de studerende siger, det ikke er udfordrende at være på de videregående uddannelser. Det skal være udfordrende, og det skal være et krav fra de studerendes side, at der er faglige udfordringer, siger Søren Pind.
Spørgsmålet er op til fortolkning
Flere stemmer fra uddannelseslivet ser dog modsat ministeren resultatet som noget positivt:
- Jeg ville være meget rystet, hvis flertallet sagde, at de ikke kunne leve op til de faglige krav. Hvad ville det så være for nogle mennesker, vi slap ud på gaden bagefter?, spørger Anders Bjarklev, rektor på Danmarks Tekniske Universitet, DTU.
De modsatrettede reaktioner på undersøgelsen kan skyldes, at spørgsmålet forståes på forskellige måder. Anders Bjarklev fra DTU fortolker spørgsmålet anderledes end uddannelsesministeren.
- Spørgsmålet siger jo ikke noget om, hvorvidt de pågældende personer har skulle arbejde hårdt for at opfylde det faglige niveau, siger han.
Hos Danske Studerendes Fællesråd ser forkvinde Sana Mahin Doost heller ikke det problematiske i undersøgelsens resultat.
- Jeg synes umiddelbart, man kan tolke det rigtig positivt, at vi har en gruppe af studerende i Danmark, som rigtig gerne vil deres uddannelser, siger hun.
Hun påpeger, at de studerende selv er med til at kvalitetssikre deres uddannelser.
- Søren Pind skulle tage og kigge ud i virkeligheden, hvor man jo rent faktisk laver det her hver dag ude i studienævnene, hvor de studerende sidder og er med til at kvalitetssikre deres uddannelser.
Selvom Søren Pind er uenig med både DTU-rektoren og forkvinden fra Danske Studerendes Fællesråds fortolkning, er han åben for at diskutere.
- Min egen oplevelse er, at når 67 procent siger, at det er ikke uden videre noget problem, så synes jeg godt, vi kan hæve barren. Og det kommer vi så til at diskutere. Hvis det viser sig, at der er ordentlige forklaringer på det, så er det fint for mig, siger ministeren.