De seneste ugers gentagne skyderier på Nørrebro har pustet nyt liv i ideen om at forbyde foreninger, der kan forbindes med kriminalitet.
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har bedt Rigsadvokaten undersøge, om det kan lade sig gøre at forbyde banden Loyal to Familia.
Skiftende regeringer har undersøgt noget lignende flere gange, nemlig at forbyde rockergrupperne Hells Angels og Bandidos.
Svaret har dog været det samme hver gang: det lader sig ikke gøre.
Men i Tyskland har man siden 1983 gennemført over 30 forbud mod rockerklubber.
I delstaten Slesvig-Holsten forbød myndighederne i 2010 Hells Angels i byerne Flensborg og Kiel samt Bandidos i Neumünster. Ifølge politiet har forbuddene gjort livet sværere for banderne.
- Der er stadig bandemedlemmer i Slesvig-Holsten, men der er sket en enorm svækkelse, siger Rainer Bretsch, der er politidirektør i delstaten.
Slesvig-Holsten forbød klubberne efter en række voldelige opgør i rockermiljøet.
I første omgang blev selve de lokale afdelinger af klubberne forbudt, og senest er det blevet forbudt for medlemmerne at bære deres veste med symboler for klubben. Det standsede ifølge politiet volden.
- Efter forbuddene var der i et enormt langt tidsrum ingen legemsbeskadigelsesforseelser eller skyderier. Det hørte op fra den ene dag til den anden, siger Rainer Bretsch.
Rockerne er der endnu
Men selvom deres klubber er blevet forbudt, er rockerne der endnu.
I Kiel møder DR Nyheder Rudolph Triller med øgenavnet Django, en af Hells Angels’ grundlæggere i Tyskland. Han møder op uden rygmærke eller andre kendetegn for Hells Angels.
Hells Angels-veteranen har ikke meget tilovers for tysk politis opfattelse af, at forbuddene har stoppet volden mellem grupperne.
- Det passer ikke. Den eneste grund til at den såkaldte krig sluttede, var at vi (Hells Angels og Bandidos, red.) talte sammen i måneder. Politiet havde intet at gøre med det, siger Rudolph Triller.
- Påvirker forbuddet jer?
- Det påvirker mig på den måde, at jeg er vred over, at de gør det, fordi det ikke giver nogen mening, siger Rudolph Triller.
- At sætte en hel gruppe i et kriminelt lys, uanset om de har gjort noget eller ej, det er ikke lovligt i en vestlig civilisation, siger Rudolph Triller, der benægter, at Hells Angels som forening er involveret i kriminalitet.
Det handler om grundloven
I Danmark har både Frank Jensen, Lars Barfoed og Brian Mikkelsen som justitsministre undersøgt muligheden for at forbyde Hells Angels og Bandidos. Det skete både 1998, 2009 og 2010.
Hver gang har Rigsadvokaten fundet, at det ikke ville være foreneligt med grundloven at gennemføre et forbud.
Grundlovens paragraf 78 sikrer både borgernes ret til at oprette foreninger og statens ret til at opløse foreninger, der ”virker eller søger at opnå deres mål med vold."
Men det, at en forening har kriminelle medlemmer, betyder ikke nødvendigvis, at foreningen selv er kriminel.
- Der er jo ingen tvivl om, at mange rockere har været voldelige, og det har de også fået dom for. Men det, der er problemet at bevise, er, at det er foreningen som sådan, der stå bag volden, siger Jørgen Albæk Nielsen, professor ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet
Loyal to Familia-forbud kan løbe ind i lignende problemer
Jørgen Albæk Nielsen vurderer, at det forbud mod banden Loyal to Familia, som for øjeblikket er under forberedelse, vil løbe ind i den samme juridiske blindgyde, som forsøgene på at forbyde rockergrupperne gjorde.
- Det vil ofte være sådan, at man kan dokumentere, at nogle enkelte af dem er voldelige, men ikke nødvendigvis at det er gruppen, der er det, siger han.
Regeringen kan med grundloven i hånden godt forbyde en forening midlertidigt, men umiddelbart efter skal der føres en retssag mod foreningen, der skal bevise, at den reelt virker ved vold.
Forbuddet mod foreninger er meget sjældent brugt i Danmark.
Faktisk skal man helt tilbage til 1924 for at finde en sag, hvor en domstol har accepteret at forbyde en forening. Det var Foreningen Nekkab, der blev opløst, fordi den øvede homoseksuel aktivitet.
Mindre synlig kriminalitet
I Tyskland er der ingenting, der tyder på, at de kriminelle rockere er forsvundet eller er blevet færre, fordi det er blevet forbudt for dem at vise deres tilhørsforhold i offentligheden.
- Jeg tror ikke, at det har svækket dem. Jeg tror snarere, at de stadigvæk har deres forretninger, vurderer Gita Ekberg, der som journalist og dokumentarist har fulgt rockergrupperne i 30 år.
Men motorcykelklubberne kan ikke længere på samme måde optræde som en samlet gruppe i det offentlige rum.
- De store sammenstød på gaden, de store magtdemonstrationer og det med at optræde som en stor gruppe iklædt de respektive veste er forbi. Men naturligvis er menneskerne der stadig, siger Gita Ekberg.
Hun peger på, at rockere fra de forbudte klubber sagtens kan gøre opmærksom på, at de er rockere på anden vis.
- Forbuddet er kun succesfuldt i offentligheden. Det er kosmetik for borgerne: Det, der har gjort dem bange, ser de ikke mere, siger Gita Ekberg.
HA-grundlæggerern Rudolph Triller frygter ikke, at flere og mere omfattende forbud mod klubbernes aktiviteter vil tvinge klubber som Hells Angels til at lukke og slukke for alvor.
- Du kan ikke forbyde en måde at leve på. De kan forbyde organisationen, men ikke menneskerne. Det er derfor, det ikke giver nogen mening, siger han.