Håndgranater og bilbomber: Sådan forløb 90’ernes blodige rockeropgør

TIDSLINJE Den Store Nordiske Rockerkrig ramte Danmark for 20 år siden og var et usædvanlig blodigt kapitel i nyere dansk historie.

I september 1996 eksploderede en bilbombe ved Hells Angels klubhus i Roskilde. Bomben var så kraftig, at den knuste ruder op til 200 meter fra stedet. Rockerkrigen mellem Bandidos og Hells Angels rasede i lidt over halvandet år i Danmark. (Foto: © Jakob boserup, Scanpix)

Det skabte overskrifter og ny lovgivning, da Den Store Nordiske Rockerkrig mellem Bandidos og Hells Angels i halvandet år rasede i Danmark.

I anledning af 20-året for konfliktens begyndelse har tidligere chefpolitiinspektør Per Larsen, der dengang var øverste chef for efterforskning i Københavns Politi, kigget tilbage på rockerkrigen med DR Historie.

10. marts 1996 - Startskuddet i lufthavnen

En modtagelseskomité af Hells Angels-medlemmer venter foran ankomsthallen i Københavns Lufthavn, da et fly med Bandidos-medlemmer lander fra Finland. Men komitéen er ikke kommet for at sige velkommen hjem. Ved højlys dag og for øjnene af helt almindelige gæster i lufthavnen, skyder og dræber Hells Angels-rockeren Michael Brokside Bandidos-medlemmet Uffe Larsen, og tre bliver såret.

- Det var startskuddet på den danske del af krigen, forklarer Per Larsen og henviser til, at der allerede i 1994 udbrød stridigheder mellem Hells Angels og Bandidos forskellige steder i Skandinavien.

- Bandekonflikter var ikke ukendte dengang, men Rockerkrigen var langt mere intens og voldelig, end hvad vi nogensinde havde set, siger Per Larsen, der ikke præcist kender årsagen til, at konflikten startede, men peger på personlige opgør, der løb løbsk som en forklaring.

- Vi var ikke uforberedte på konflikten, men vi var overraskede over den vildskab den meget hurtigt udviklede sig med, siger han.

Den 10. marts 1996 betegnes som startskuddet til den danske del af den nordiske rockerkrig. Hells Angels-rockeren Michael Brokside skød og dræbte Uffe Larsen, der var medlem af den rivaliserende rockerbande Bandidos. Tre andre blev sårede. (Foto: © STEEN JACOBSEN, Scanpix)

17. April 1996 - Klubhuse bliver ramt af panserværnsraketter

Kort efter midnat torpederer en panserværnsraket et Hells Angels-klubhus i Snoldelev i nærheden af Roskilde, hvor omkring 15 mennesker ligger og sover. På få minutter omdannes Fort Snoldelev til et flammehav, men ingen omkommer. Samme nat bliver endnu en livsfarlig raket affyret mod en HA-støtteklub ved Aalborg.

- Jeg kan ikke huske, at vi tidligere havde set panserværnsraketter anvendt. Det var virkelig uhørt, at så skarpe og tunge våben blev brugt, siger den garvede efterforsker og fortsætter:

- Men det varede ikke længe, før vi kunne se, at det var en decideret krig, der var i gang, og at vi stod overfor en massiv efterforskningsopgave.

En panserværnsraket torpederede den 17. april 1996 et Hells Angels-klubhus i Snoldelev og forårsagede stor skade. Ingen mennesker omkom, men rockerkrigen blev optrappet. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

25. juli 1996 - ‘Jønke’ bliver forsøgt dræbt i fængslet

Et par måneder senere står endnu en HA’er for skud. I Jyderup Statsfængsel trænger to ukendte gerningsmænd ind og affyrer talrige skud med en maskinpistol mod celledøren hos den fremtrædende og morddømte rocker Jørn "Jønke" Nielsen. En håndgranat bliver også detoneret foran døren.

- Det var spektakulært med et angreb i et fængsel, og det understregede i den grad alvoren af konflikten. Angrebet hældte mere benzin på et bål, der brændte lystigt, men satte fokus på, at sikkerhedsforanstaltningerne i fængslerne skulle være meget høje, hvis der sad rockere, forklarer Per Larsen.

Efter flere indbrud i forsvarets våbendepoter blev der iværksat forbedringer af depoternes sikkerhed.

I slutningen af juli 1996 trængte to ukendte gerningsmænd ind i Jyderup Statsfængsel og affyrede skud mod celledør 34, som var der, hvor den morddømte rocker Jørn "Jønke" Nielsen sad fængslet. Han overlevede attentatet, og her ses han ved et Hells Angels-optog i 1998. (Foto: © MARTIN DAM KRISTENSEN, Scanpix)

6. oktober 1996 - To personer bliver dræbt ved ‘Viking Party’

I sensommeren fortsætter angrebene på Hells Angels og de kulminerer i oktober, da endnu en panserværnsraket hamrer ind i klubhuset på Titangade i København, hvor flere hundrede mennesker er samlet til den årlige “Viking Party”. Prøvemedlemmet Louis Linde Nielsen og Janne Krohn, der boede i Ægirsgade og blot deltog i festen, blev dræbt på stedet og yderligere 19 personer blev såret.

- Den episode kom bag på os. Vi havde ikke forestillet os, at man kunne gøre noget så vanvittig, og det var politiets største udfordring. Den massive grovhed og ustyrlige hævnfølelse havde vi simpelthen ikke forventet, forklarer Per Larsen, der mener, at politiet gjorde et godt stykke arbejde med at finde de skyldige bag forbrydelserne.

Senere blev Bandidos-rockeren Niels Poulsen idømt fængsel på livstid for raketangrebet, og kort efter episoden vedtog Folketinget den omdiskuterede ‘Rockerlov’.

Fredagen inden Hells Angels afholdt deres årlige 'Viking Party', inviterede rockerklubben beboerne i området med til festen. Festen endte katastrofalt, da en panserværnsraket om natten bragede ind i klubhuset. To mennesker blev dræbt, og 19 personer blev sårede. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

7. juni 1997 - Bandidos-rocker skuddræbt foran cafeteria

Ved udgangen af 1996 blev der begået flere skyderier mod Bandidos-medlemmer. I januar 1997 bliver den 26-årige Hells Angels-rocker Kim Thrysøe Svendsen dræbt i sin bil af skud. Panserværnsraketter og en barbermaskine med sprængstof i forsøger at dræbe to varetægtsfængslede Bandidos-medlemmer, og en bilbombe i juni koster en tilfældig forbipasserende livet.

- Vi vidste ikke, hvor og hvornår næste angreb ville finde sted, så det var hele tiden dem, der valgte tid og sted, husker Per Larsen.

Det var også tilfældet, da fire Bandidos-rockere forlod et cafeteria i Nordsjælland og blev beskudt fra en bil. Den 24-årige Bjørn Gudmandsen blev dræbt på stedet og de øvrige såret, hvilket blev et af de sidste angreb i den voldsomme konflikt.

Flere kom forbi og lagde blomster ved det sted, hvor fire Bandidos-rockere i sommeren 1997 blev beskudt fra en bil. 24-årige Bjørn Gudmandsen blev dræbt på stedet. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

25. september 1997 - Parterne indgår aftale

I TV Avisen fortæller Bent "Blondie" Nielsen fra Hells Angels og Jim Tinndahn fra Bandidos, at de har indgået en samarbejdsaftale. Et resultatet af en lang og besværlig mæglingsproces, som forsvarsadvokaten Thorkild Høyer havde sat i gang et år tidligere. Per Larsen kalder aftalen for en glædelig begivenhed, selvom at politiet undervejs ikke forventede, at parterne ville tale sig til en løsning.

- Men vi håbede selvfølgelig, at parterne ville indse det fornuftige i at stoppe konflikten, og det viste sig, at de kunne lave en aftale, der mere eller mindre formåede at bevare freden mellem dem, slutter Per Larsen.