Trusler efterforskes: Vejle-betjente måtte forlade deres hjem efter chikane

Nabokreds skal nu efterforske trusler og chikane mod betjente, der blev hængt ud efter DR-dokumentar.

Nabokredsen, Midt- og Vestjyllands Politi, skal nu efterforske chikane og trusler mod betjente fra Vejle. Betjentene har været udsat for chikane efter DR-dokumentaren 'Forfulgt af politiet?' udkom i oktober. (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)

Midt- og Vestjyllands Politi er gået i gang med at efterforske chikane- og trusselssager mod flere politibetjente, der arbejder for Sydøstjyllands Politi.

Her er mindst fire betjente blevet hængt ud med navn og billede på sociale medier, efter DR-dokumentaren "Forfulgt af politiet?" udkom i oktober.

Samtidig er oplysninger om deres familiemedlemmer blevet delt på to Instagramprofiler, der tilsammen har omkring 20.000 følgere.

I opslag, som DR har set, skriver brugere for eksempel hvor en betjents barns dyrker sport og deler barnets Instagramprofil. Andre fortæller, hvor en ægtefælle arbejder og opfordrer til at give virksomheden dårlige anmeldelser.

Det er den Centrale Efterforskning hos Midt- og Vestjyllands Politi, der skal undersøge sagerne.

- Jeg kan ikke kommentere yderligere omkring den efterforskning, men selvfølgelig slå fast, at det er strafbart at komme med trusler, også selvom det er noget, som foregår bag en profil på internettet, skriver leder af Central Efterforskning Hans Roost i en skriftlig kommentar til DR.

Betjente måtte skjule sig

Formanden for Sydøstjyllands Politiforening, Niels Mørk, noterer med tilfredshed, at sagerne bliver taget op.

- Jeg er glad for, at det bliver efterforsket. Nu er sagerne det rigtige sted, siger han til DR.

Opmærksomheden på betjentene har betydet, at Sydøstjyllands Politi har betalt for at to medarbejdere og deres familier har "taget ophold uden for deres eget hjem" i cirka en uge på grund af chikane. Det fremgik af et folketingssvar fra justitsminister Peter Hummelgaard til Folketingets Retsudvalg i går.

Af svaret til folketingets retsudvalg fremgår det også at Sydøstjyllands Politi har modtaget et "betydeligt" antal borgerhenvendelser, hvoraf "en ikke ubetydelig del har karakter af trusler og chikane rettet mod navngivne medarbejdere og ledere".

Reaktionen på de sociale medier kom i kølvandet på DR-dokumentaren 'Forfulgt af politiet?', der viser en række sammenstød mellem en familie fra Vejle og politiet.

Dokumentaren fortæller, hvordan familien gentagne gange møder betjentene, og der er flere eksempler på sager, hvor de bliver tiltalt for forhold, de aldrig bliver dømt for i retten. Man ser også, hvordan politiet trænger ind i deres hjem uden en dommerkendelse.

Familien har fortalt, at de har følt sig chikaneret og forfulgt af betjentene. Noget, Sydøstjyllands Politi afviste i dokumentaren.

Forfulgt af politiet?