Troels Lund Poulsen nedsætter udvalg: Risiko for at den danske realkreditmodel smadres

Et ekspertudvalg skal blandt andet se på, om regler fra EU er blevet overimplementeret og dermed rammer danske boligejere.

Pressemødet blev flere gange udskudt. Klokken 12.35 åbnede Troels Lund Poulsen pressemødet. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Realkreditinstitutternes stigende bidragssatser bekymrer erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), der vil nedsætte et hurtigtarbejdende ekspertudvalg, der skal kulegrave realkreditinstitutområdet.

- Jeg lægger op til, at der skal tages fem initiativer. Der første initiativ er, at der nu bliver nedsat et ekspertudvalg, som kommer til at fokusere på en lang række forskellige ting i forhold til den danske realkreditmodel.

Udvalget skal afdække flere af de områder, der den senere tid er blevet behandlet i medier og på Facebook. Det skal se på, om de forhøjede bidragssatser afspejler de øgede regulative krav fra EU, om det hæmmer konkurrencen, at det er så dyrt at skifte långiver.

Desuden skal ekspertudvalget se på, om regler fra EU er blevet overimplementeret, og om disse i givet fald kan rulles tilbage til gavn for realkreditinstitutterne og dermed boligejere. Og om realkreditinstitutternes "god skik-regler" skal laves om, og hvordan en ny bekendtgørelse eventuelt skal se ud.

Troels Lund Poulsen regner med, at området er kulegravet i år.

- Og så kan vi tage de politiske drøftelser efterfølgende, siger han.

Ekspertudvalget er et af fem punkter, som erhvervs- og vækstministeren har sat i søen for at undgå, at den danske "realkreditmodel smadres", som han formulerede det på pressemødet.

Da skatteborgerne måtte træde til og redde adskillige banker fra at krakke i forbindelse med finanskrisen, blev det politisk besluttet at skrue på kapitalkravene, så bankerne var polstret til en eventuel ny krise.

Det er krav, som har presset de danske realkreditinstitutter, og ifølge Nykredit er det alene forklaringen på, at bidragssatserne for juli måned stiger med gennemsnitligt 20 procent, viser beregninger fra Finanswatch.

Sagen kort:

  • Fra juli måned stiger bidragssatserne for Totalkredit-kunder med 15-45 procent. Det rammer næsten en halv million kunder.

  • Nykredit, som ejer Totalkredit, begrunder stigningen med øgede kapitalkrav primært fra EU.

  • Nykredit må ikke selv hæve bidragssatserne, men har flyttet et stort antal kunder over i datterselskabet Totalkredit, hvor bidragssatsen stiger kraftigt.