Hvis miljøminister Magnus Heunicke (S) havde håbet at lægge låg på den samlede oppositions utilfreds med ham og miljøministeriet på et samråd tirsdag, så gik det ikke efter ministerens bog.
Det er i hvert fald langt fra udelukkende tilfredse ordførere, der træder ud fra samrådet tirsdag eftermiddag.
Enhedslistens politiske ordfører Pelle Dragsted står tilbage med et hav af ubesvarede spørgsmål.
- Fordi ministeren var god til at svare udenom, siger han.
Samtlige oppositionspartier havde indkaldt ministeren i samråd, efter at DR har kunnet bringe en stribe afsløringer om, hvad der ifølge flere eksperter er lovbrud i Miljøministeriet. Lovbrud, der ifølge eksperterne fører til, at virksomheder kan få lov til at udlede miljøfarlige stoffer i allerede forurenede havområder.
Pelle Dragsted savner "vilje til at handle" fra Magnus Heunicke.
- Ministeren og regeringen snakker rigtig meget om at ville forbedre vores natur og særligt vores havnatur, men når det kommer til stykket, gør det stik modsatte, siger han efter samrådet.
Minister skærper retningslinjer
Selv har Miljøministeriet afvist at have sat erhvervshensyn over miljølovgivning. Men Magnus Heunicke fremlagde på samrådet en ottepunktsplan, hvor han blandt andet lovede en skærpelse af retningslinjer for, hvornår virksomheder kan få tilladelse til at udlede forurenet spildevand til havområder.
Trods den skærpelse vil virksomheder dog fortsat kunne få lov til at udlede miljøfarlige stoffer i havområder, der allerede er for forurenede, anerkendte Heunicke på samrådet.
Og det er langt fra tilfredsstillende for Pelle Dragsted.
- Det, der står tilbage efter samrådet, er, at ministeren vil fortsætte med en vejledning, som eksperterne siger er i strid med EU's regler, i strid med loven, og som vil give de her selskaber mulighed for at udlede giftstoffer i områder, der allerede er stærkt forurenede, siger han.
Han kommer med en ottepunkts-plan. Hvorfor er det ikke nok for jer?
- Fordi det ikke løser det grundlæggende problem. Det er jo fint nok at sige, at man kommer med en ottepunkts-plan, men hvis det er otte punkter, der ikke ændrer ved det grundlæggende - nemlig den ulovlige administration af det her område - så nytter det jo ikke noget, siger Enhedslistens politiske ordfører.
Samme kritik lyder fra Radikale Venstres politiske leder, Martin Lidegaard.
- Jeg spurgte direkte ministeren: "Kommer det her til at betyde, at vi stopper med at udlede giftige kemikalier til områder, der i forvejen har nået grænseværdierne?" Og det gør det ikke. Så vi har ikke løst problemet med det her, siger han.
Sådan kan det ikke fortsætte, mener Lidegaard.
- Man kan godt gøre det her til en stor, juridisk diskussion, men for mig er det i virkeligheden et princielt politisk spørgsmål. Skal vi stile mod at stoppe udledninger af kemikalier i områder, der ikke kan tåle det – eller skal vi fortsætte? Og jeg mener ikke, vi kan fortsætte, siger han.
'Forældede' tilladelser skal revideres
Udover skærpelsen af reglerne vil miljøministeren også sætte gang i en taskforce, der skal sætte skub i revurderingerne af virksomheder som Cheminovas gamle miljøtilladelser. Miljøministeriet har tidligere fået hård kritik for, at blandt andet Cheminovas tilladelse med ministerens egne ord er "forældet". Den blev senest revurderet i 2006, hvor miljøkravene var mere lempelige end i dag.
Et andet punkt i Heunickes plan er en uvildig undersøgelse af, hvorfor Cheminovas udledningsgodkendelse ikke er blevet revurderet tidligere.
Ministeren imødekom dog ikke oppositionens krav om en uvildig undersøgelse af det samlede forløb, DR har afdækket de seneste uger, som har ført til hård kritik af Miljøministeriet. Undervejs har eksperter blandt andet vurderet, at ministeriet har været bevidst om, at deres retningslinjer har været i strid med EU-retten – og forsøgt at skjule det.
Miljøministeriet har afvist alle beskyldningerne.
Senest mandag aften vurderede flere eksperter, at Magnus Heunicke har vildledt Folketinget. Ministeren selv afviser, at det skulle være tilfældet.
Du kan få overblik over hele forløbet her:
Slider på tilliden til ministeren
Magnus Heunicke kan se frem til endnu et samråd om nogle uger og en byge af skriftlige spørgsmål fra flere af partierne, der stadig brænder inde med spørgsmål.
Det gælder blandt andet formanden for miljø- og fødevareudvalget, Hans Kristian Skibby fra Danmarksdemokraterne.
- Jeg synes ikke, vi fik så mange dybdegående svar, i forhold til den måde praksis har været, siger han.
Sagen slider på hans tillid til Heunicke.
- Jeg har generelt stor tillid til danske politikere, men jeg synes nok, at det i det her tilfælde, er med et vist forbehold, siger han.
Det samme gælder Pelle Dragsted.
- Jeg synes, hele det her forløb udfordrer tilliden til ministeren og regeringen. For vi ved jo også, at det har involveret andre ministre end Magnus Heunicke, siger han.