Miljøministeren strammer retningslinjer for udledning af miljøfarlige stoffer efter DR-afsløringer

Trods skærpelsen af retningslinjerne vil virksomheder fortsat kunne få lov til at udlede miljøfarlige stoffer i havområder, der allerede er for forurenede, anerkender Heunicke på samråd.

Miljøministeriet med miljøminister Magnus Heunicke (S) i spidsen har den seneste tid fået hård kritik fra eksperter og ordførere. (Arkivfoto) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Efter hård kritik skærper miljøminister Magnus Heunicke nu Miljøministeriets retningslinjer for, hvornår virksomheder kan få tilladelse til at udlede forurenet spildevand til havområder.

Det siger han på et samråd, som en samlet opposition har indkaldt ham til.

Det har partierne gjort efter flere ugers hård kritik af Miljøministeriet med miljøminister Magnus Heunicke (S) i spidsen. Kritikken er kommet fra eksperter og politikere på baggrund af afsløringer fra DR.

Senest mandag aften vurderede flere eksperter, at Magnus Heunicke har vildledt Folketinget. Ministeren selv afviser, at det skulle være tilfældet.

Centralt i sagen er virksomheders udledning af miljøfarlige stoffer i havområder, hvor der allerede er for høje koncentrationer af stofferne.

Det er Miljøministeriet, der udsteder retningslinjerne for, hvilke forureninger der kan tillades. Og det mener flere eksperter, at ministeriet har gjort i strid med loven af hensyn til erhvervsinteresser.

Eksperterne vurderer tilmed, at ministeriet har været klar over, at retningslinjerne er i strid med loven, og at ministeriet har forsøgt at skjule det.

Miljøministeriet har afvist alle beskyldningerne.

'Bør' bliver igen til 'skal'

Et af de centrale kritikpunkter fra flere eksperter er, at nye retningslinjer for udledning af miljøfarlige stoffer fra marts 2024 gør det muligt at give virksomheder lov til at skrue op for udledningerne af miljøfarlige stoffer.

Det vurderer eksperterne blandt andet, fordi der i de nye retningslinjer er lavet en lille sproglig ændring, som ifølge dem er meget væsentlig.

I de nye retningslinjer står der, at man ikke bør tillade en yderligere stigning i koncentrationen af miljøskadelige stoffer på mere end fem procent 350 meter fra udledningsstedet. Tidligere var det formuleret med et skal.

Det vil miljøministeren nu have ændret, så bør igen bliver til skal.

- Der skal ikke være nogen tvivl om, hvad der gælder, siger Magnus Heunicke på samrådet.

Miljøministeren har tidligere udtalt til DR, at ministeriets vurdering var, at det ikke var muligt at fastholde skal i de nye retningslinjer.

Han forklarede i starten af maj i et interview med DR, at det var juristerne i departementets "juridiske tolkning af EU's regler", at det var nødvendigt at "gå fra skal til bør" i de nye retningslinjer.

Men det vil man altså nu alligevel tilbagerulle.

Trods stramningerne vil det fortsat være muligt at tillade virksomheder at udlede forhøjede koncentrationer af miljøfarlige stoffer i havområder, hvor grænserne for, hvor meget forurening der må være i vandet, er overskredet for længst. Det er ifølge flere eksperter i strid med loven. En kritik, Miljøministeriet har afvist.

Politisk leder for Radikale Venstre, Martin Lidegaard, foreholder Magnus Heunicke netop det på samrådet, hvor Lidegaard spørger ministeren, om man nu vil stoppe med at udlede spildevand i havområder, "der allerede er stærkt belastede og forurenede".

Til det svarer Magnus Heunicke:

- Den her nye vejledning og også (at gå, red.) fra bør til skal, som jeg her har redegjort for, vil ikke ændre på det spørgsmål, Martin Lidegaard stiller. Det vil ikke ændre på den del. Men det er en skærpelse, i forhold til at der ikke må ske en målbar forringelse af det pågældende vandområde.

Artiklen fortsætter efter analysen.

Uvildig undersøgelse af én ting

Miljøminister Magnus Heunicke har bedt Miljøstyrelsen undersøge den kritik, der er kommet. Oppositionspartierne ønsker en uvildig og uafhængig undersøgelse.

På samrådet siger Magnus Heunicke, at han gerne vil imødekomme ønsket om en uvildig undersøgelse, når det kommer til ét specifikt kritikpunkt - nemlig den manglende revurdering af virksomheden Cheminovas miljøgodkendelser.

Cheminovas udledningsgodkendelse er ikke blevet revideret siden 2006, hvilket har mødt kritik fra flere sider, fordi miljøkravene er blevet skærpet betydeligt siden da. Magnus Heunicke har selv kaldt den "forældet". Det gentager han på samrådet og lover altså en uvildig undersøgelse af specifikt det.

Han lover ikke en uvildig undersøgelse af hele sagen, som oppositionen ønsker.

Samtidig bliver der oprettet en task force, som skal "sætte fuld speed på arbejdet" med revurderingerne af virksomheder som Cheminovas gamle miljøtilladelser, siger Heunicke på samrådet.

Heunicke: Myndighedernes ansvar

De mange ordførere fra oppositionen, der er mødt op til samrådet, stiller også en række spørgsmål til de oplysninger, Magnus Heunicke har sendt dem, som eksperter overfor DR vurderer, er urigtige.

Magnus Heunicke har sendt et notat til Folketinget, hvori der står, at "EU-Kommissionen vurderer", at en model for udledning af miljøfarlige stoffer, som den Miljøministeriet har fremlagt, "vil kunne tillades".

Ministeren har også sagt i et tv-interview, at Miljøministeriet har talt med EU-Kommissionen og "fået at vide, at man nu er inden for EU’s regler".

Men det er ikke rigtigt. Det har EU-Kommissionen ikke skrevet, konkluderer en række eksperter, der samstemmende vurderer, at Magnus Heunicke derfor har vildledt Folketinget.

Ministeren understreger på samrådet, at det er myndighederne, der har "kompetencen" og ansvaret for at fortolke EU's regler.

- Det er den fortolkning, jeg har sendt til Folketinget.

- Jeg er ikke enig i, at det på nogen måde skulle være misledning af Folketinget, når en minister sender danske myndigheders fortolkning af EU's regler til Folketinget. Det er en grundpræmis, at det er vores danske myndigheder, der har det ansvar, siger Magnus Heunicke.