Tre somaliske børn har de seneste måneder oplevet en voldsomt omskiftelig tilværelse i tre forskellige skoler i Nyborg.
I slutningen af 2018 stod Abdullahi, Riyan og Raida Hussein sammen med deres to ældre søskende og forældre til at skulle rejse hjem til Somalia, da deres opholdstilladelse ikke blev forlænget. Det betød, at Nyborg Kommune hev de tre yngste børn ud af skolen.
Det viser sig dog at være en fejlagtig beslutning. Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet nu i et brev til Nyborg Kommune.
Da kommunen i første omgang valgte at tage børnene ud af skolen, var det efter vejledning fra ministeriet, lyder det fra borgmester Kenneth Muhs (V).
- Vi havde fået en anvisning, og den fulgte vi. Nu har vi fået at vide, at der er en ny anvisning og skal tilbyde undervisning fra 0.-9. klasse, siger borgmesteren.
Han kritiserer ministeriet for at være så længe om at komme med en afgørelse.
- Vi har ventet siden december, og det kan familien ikke være tjent med. Vi har rykket for svar, men det har åbenbart være meget komplekst, siger Kenneth Muhs.
'Limbo fra myndighedernes side'
Efter børnene blev taget ud af folkeskolen, kom der dog akut hjælp fra Nyborg Gymnasium, hvor frivillige lærere underviste dem. I begyndelsen af februar skiftede de så skole igen. Denne gang til en privat friskole, hvor en anonym velgører sørgede for deres skolegang.
Rektor på Nyborg Gymnasium, Henrik Stokholm, er glad og lettet over, at børnene kan komme tilbage til deres 'rigtige' skole nu.
- Jeg er ked af, at de børn har været gennem det her. Det har været hårdt for dem først at blive meldt ud af skolen, så komme på en nødskole og så i en privat skole og nu tilbage igen.
- De har været gennem et limbo fra myndighedernes side – det har været urimeligt, siger Henrik Stokholm.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har tidligere kritiseret Nyborg Gymnasium for at lave sin egen udlændingepolitik.
Inger Støjberg har udtalt, at de somaliske børn ifølge loven kan få undervisning på et asylcenter i regi af Udlændingestyrelsen.
- Men rektor vil det anderledes. Jeg synes faktisk, at han giver børnene en falsk forhåbning om, at de kan blive i Danmark ved at bygge hele det her system op omkring dem, sagde Inger Støjberg til DR Nyheder i januar.
Glæder sig til at se kammerater
Familien er rigtig glad for afgørelsen, så børnene nu kan komme tilbage til Birkhovedskolen.
- Jeg er meget glad, for jeg har ventet i lang tid. Nu kan de komme tilbage til deres gamle kammerater. De har savnet dem, siger børnenes far, Abdisalan Hussein.
12-årige Riyan er glad for, at hun kan vende tilbage til den 'rigtige' skole.
- Jeg er lidt nevøs og spændt. Jeg glæder mig til at se mine kammerater, siger hun.
Ud over at tilbyde nødskolen for de yngste har Nyborg Gymnasium - for egen regning - ladet familiens to ældste døtre fortsætte i gymnasiets 10. klasse.
Reglerne om undervisningspligt gælder dog ikke for 10.klasse, så her er det kommunen selv, der bestemmer, om de skal tilbydes undervisning.
Indtil videre kan de fortsætte som hidtil, lyder meldingen, men den endelige beslutning tages på et møde i skole- og dagtilbudsudvalget den 6. marts.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) meddeler i et skriftligt svar til DR Nyheder:
- Nyborg Kommune har bedt om en redegørelse for de gældende regler, og det har de nu fået. For mig er det vigtigt, at vores lovgivning understøtter en effektiv udsendelse af udlændinge, som har fået inddraget eller nægtet forlænget deres opholdstilladelse, og som derfor ikke længere har ret til at opholde sig her i landet.
- Jeg vil nu sætte et arbejde i gang for at se nærmere på mulige opstramninger på området, så vi sikrer, at reglerne understøtter et effektivt udsendelsesregime, skriver Inger Støjberg.