Der er netop skrevet endnu et kapitel til den skandaleramte Nordlys-sag, hvor i alt 11 personer blev dømt for hashhandel på Christiania i byretten.
Tre dommere og tre domsmænd i Østre Landsret har nemlig besluttet at trække sig på grund af inhabilitet.
Det bekræfter den ene af de tiltaltes forsvarere Kim Bagge over for DR Nyheder.
- Det var helt forventet, og vi er glade for, at afgørelsen nu er truffet, så vi kan komme videre, siger han om sagen, der på nuværende tidspunkt har ligget stille i halvandet år.
Sagen har ligget stille i halvandet år på grund af en anklagers tætte kontakt med politividner i sagen. De fik tilsyneladende instrukser om, hvad de skulle forklare.
Det var ventet, at hele Østre Landsrets 3. afdeling ville erklære sig inhabile i sagen, og med al sandsynlighed skal sagen starte forfra i landsretten, hvor der nåede at blive afholdt 15 retsmøder, før sagen blev afbrudt.
Men ifølge Kim Bagge er det ikke godt nok, at sagen begynder forfra i landsretten. Han mener sammen med flere af de andre forsvarere, at sagen skal tilbage til byretten og behandles.
- Der har været så meget rod med den her sag, så vi mener, det er bedst, at den begynder forfra. Den primære grund er, at vi mener, at sagen ændrer så meget karakter nu i forhold til, da den blev ført i byretten.
Anklager instruerede politiagenter
DR Nyheder kunne i begyndelsen af 2018 fortælle, hvordan det var helt normal praksis, at anklagere og politividner havde tæt kontakt i sagen, som omtales som danmarkshistoriens største hashsag.
En nu sigtet anklager i sagen, Trine Sorgenfri, er mistænkt for at få flere politiagenter til at vidne falsk i retten.
I den fortrolige afhøringsrapport, som DR fik adgang til, forklarede Trine Sorgenfri i maj sidste år til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) om sin kommunikation med især tre politiagenter, inden de skulle vidne i rækken af prominente hashsager, der rullede gennem det danske retssystem fra 2014 til efteråret 2016.
Kommunikationen foregik blandt andet ved, at anklageren skrev hyppige og venskabelige mails med politiagenterne, ligesom der blev sendt mails med spørgsmål og fremsendt store Excel-ark til politiagenterne, der indeholdt detaljer om efterforskningen.
Netop kommunikationen mellem anklageren og vidnerne er en stor del af begrundelsen til, at sagen bør begynde helt forfra i byretten, mener forsvarsadvokat Kim Bagge.
- De her politiagenter, som blev brugt i byretten – og som var en stor del af den dom, dem mener vi, ikke længere kan bruges som vidner, siger han og fortsætter:
- De var så stor en del af byrettens dom, og når de ikke kan bruges i landsretten, så mener vi, at sagen ændrer så meget karakter, at den bør starte helt forfra.