26 udenlandske lastbilschauffører hos det danske transportfirma Kurt Beier Transport A/S er i dag blevet afhørt af Syd- og Sønderjyllands Politi.
Det er sket for at undersøge, hvordan de har boet og levet i Danmark, og om de har været udsat for menneskehandel.
Udlændingene har med politiets egne ord boet i containere i en lejr Padborg under 'ringe vilkår', sagde politiinspektør Brian Fussing fra Syd- og Sønderjyllands Politi på et pressemøde her til eftermiddag.
Politiet rykkede i morges ud til lejren i Padborg efter flere anmeldelser om arbejds- og leveforholdene. Besøget bestyrkede politiets mistanke om mulig menneskehandel, forklarede politiinspektøren på pressemødet.
- På baggrund af de anmeldelser vi har fået, sammenholdt med de oplysninger vi selv har konstateret i morges, har vi har vurderet, at der er grundlag for at arbejde videre med en mistanke om, at her kan der rent faktisk være tale om menneskehandel efter straffelovens bestemmelser, sagde Brian Fussing.
Politiet har her til eftermiddag ransaget virksomhedens kontor i Padborg for at lede efter beviser, der kan underbygge politiets mistanke om, at chaufførerne har været udsat for menneskehandel.
Efterforskningen langtfra slut
22 af chaufførerne kommer fra Fillippinerne, mens fire er fra Sri Lanka. De har boet i containerne, hvor både sove- køkken- og toiletforhold har været meget primitive.
Er der tale om menneskehandel, indebærer det blandt andet, at folk arbejder under tvangs- eller slavelignende forhold eller under kummerlige forhold, hvor 'de ikke selv kan gøre, hvad de har lyst til i forbindelse med deres arbejdsforhold', forklarede politiinspektøren.
De 26 personer fulgte i morges frivilligt med til udlændingekontrolafdelingen i Padborg, hvor de afgav forklaring om deres arbejde og ophold i Danmark.
Politiinspektør Brian Fussing påpegede, at politiet lige nu arbejder ud fra en mistanke om menneskehandel, men at det endnu er for tidligt at konkludere, om det rent faktisk har fundet sted.
- Der ligger ikke nogen konklusion på nuværende tidspunkt. Vi er stadigvæk i gang med en efterforskning. Der er ikke nogen, der er dømt i denne her sag, det er vigtigt at understrege, sagde han.
Politiet samarbejder med både Skattestyrelsen, Center Mod Menneskehandel, udlændingekontrollen i Padborg og Aabenraa Kommune.
Hos Kurt Beier Transport A/S, der har ansat chaufførerne, afviser direktør Karsten Beier ifølge 3F, at chaufførerne bor i slum og oplyser, at selskabet overholder alle love og regler. Han siger også, at der ikke bor 200, men højst 25 mennesker i lejren.
DR Nyheder har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Kurt Beier Transport.
Bliver spurgt om vold og trusler
De 26 udlændinge bliver også interviewet af Center Mod Menneskehandel.
De bliver ifølge centeret blandt andet spurgt, om de er blevet rekrutteret til jobbet i Danmark under falske forudsætninger, om andre har arrangeret deres rejse hertil, om de har stiftet gæld for at komme til Danmark.Og om de har været udsat for vold og trusler.
Borgmesteren i Aabenraa, Thomas Andresen (V), er forarget over de forhold, som chaufførerne har levet under, skriver Ritzau.
- Jeg er forundret og forarget over, at vi i en verden med vores civiliserede verdenssyn, oplever, at nogen finder det acceptabelt at huse mennesker under de her forhold, siger Thomas Andersen til TV Syd.
Byrådet i Aabenraa skal onsdag behandle et lokalplanforslag, der skal skabe mulighed for at bygge ordentlige faciliteter i Padborg, som chauffører kan overnatte i, skriver TV Syd.