Tramadol: Myndighederne skærper kravene til lægerne

Lægerne har nu skærpet indberetningspligt om det omdiskuterede stof tramadol.

Tramadol vil fremover figurere på listen over humane lægemidler med skærpet indberetningspligt på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

Lægemiddelstyrelsen kræver nu, at landets læger det næste år indberetter ALLE bivirkninger ved den meget omdiskuterede smertestillende medicin tramadol.

Det sker efter at DR2 i udsendelsen 'Morfinpillens Skyggeside', der blev sendt i juni, kunne fortælle, at tramadol er langt mere vanedannende, end der står på indlægssedlen.

Her vurderede en lang række smertelæger ud fra deres kliniske erfaring, at tramadol er langt mere vanedannende, end stoffet bliver markedsført som.

Den gang afviste Lægemiddelsstyrelsen at ændre på informationen om medicinen, men nu skærper den lægernes indberetningspligt for at få et overblik over problemer med afhængighed af tramadol.

- Vi vil gerne have et bedre datagrundlag, hvis det overhovedet er muligt, siger Doris Irene Stenver, overlæge i Lægemiddelstyrelsen.

Tryg ved internationale erfaringer

Som udgangspunkt stoler hun dog på de hidtidige internationale erfaringer med midlet.

- Vi har ikke grund til at antage andet end, at tramadol har et lavt afhængighedspotentiale. Vi har et internationalt erfaringsgrundlag, og det er vi helt trygge ved, siger Doris Irene Stenver.

Hun ser frem til, at Lægemiddelstyrelsen modtager indberetninger fra lægerne, så der kan dannes et endnu bedre grundlag.

- Det er lægerne, der er ude blandt patienterne og kan observere, hvad der sker af uventede ting, når patienter får medicin. Det har Lægemiddelstyrelsen ikke mulighed for at følge med i på tæt hold.

- Det er vigtigt, at der er et godt samarbejde mellem de læger, der ordinerer medicinen, observerer hvad der sker og orienterer de myndigheder, der kan gøre noget ved det, hvis der rent faktisk er et problem, siger Doris Irene Stenver.

Medicin.dk begyndte at advare

Efter DR's udsendelse begyndte det førende opslagsværk om medicin herhjemme, hjemmesiden medicin.dk, også at advare om risikoen for afhængighed.

- Vi har fundet, at der er brug for at stramme op. Med den viden, vi har i dag, bør man signalere, at alle disse præparater, morfin, tramadol og lignende, er lige afhængighedsskabende, lød det fra ansvarshavende redaktør på medicin.dk, overlæge Henrik Friis.

Tramadol sælges under en række forskellige navne, som f.eks. Dolol, Nobligan og Mandolgin.

I midten af halvfemserne kom det morfinlignende præparat på markedet herhjemme som en højeffektiv smertestiller, der er minimalt vanedannende.

Siden 1993 har der kun været 49 indberetninger om bivirkninger ved brugen af tramadol - og det er for få, når 300.000 danske patienter tager medicinen mod smerter, lyder det fra Lægemiddelstyrelsen.

Tramadol sættes på listen over lægemidler med skærpet indberetningspligt i 12 måneder.

Ændringen gælder fra 11. september 2017, hvor tramadol vil figurere på listen over humane lægemidler med skærpet indberetningspligt på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.