Tog på hospitalet med dårligt knæ: Kom hjem med rygestop

Et hospitalsbesøg med et dårligt knæ fik Helle Petersen i gang med sit rygestop. Flere sygehuse skal bruge samme metode, mener Danske Regioner.

Helle Petersen var på hospitalet i forbindelse med en knæoperation, da hun blev spurgt ind til sine rygevaner og henvist til et rygestop-kursus. (Foto: DR)

Smøgerne plejer at ligge på hjørnet af spisebordet sammen med telefonen og koppen med den dampende kaffe.

Men det er slut nu. Det bedyrer Helle Petersen, der i lidt mere end to måneder har kunnet kalde sig for eks-ryger.

- Jeg synes, det er dejligt, at jeg ikke er afhængig af det i dag, fortæller den 61-årige bogholder.

Kaffen og mobilen er stadig en fast del af ritualet, når hun holder pause fra hverdagens gøremål i hjemmet i Kibæk sydvest for Herning. Men nu er de daglige knap 25 mentol-cigaretter lagt på hylden.

Helle Petersen startede med at ryge som 14-årig. I mere end 45 år var rygningen en fast følgesvend.

- Indimellem er det svært. Altså nogle gange har jeg virkelig lyst til en cigaret, men så skal jeg lige lave et eller andet i to minutter, og så er det væk igen, forklarer hun.

Knæ-problemer førte til rygestop

Helle Petersen var i lang tid træt af sin afhængighed af cigaretter. Men der skulle et dårligt knæ til, før hun kom i gang med at kvitte smøgerne for alvor.

Hendes rygestop-forløb er en del af et projekt i Midt- og Vestjylland, som Danske Regioner nu har ladet sig inspirere af.

Det fremgår af et nyt udspil til en national handlingsplan for forebyggelse af alvorlige og kroniske sygdomme, som regionerne præsenterer i dag.

Forslaget går blandt andet ud på, at flere rygere som Helle Petersen systematisk skal henvises til hjælp i kommunen, når de alligevel er en tur forbi deres praktiserende læge eller sygehuset.

I Helle Petersens tilfælde var det en knæoperation, der stod for døren.

I forbindelse med et besøg på ortopædkirurgisk afdeling på sygehuset i Holstebro, spurgte en sygeplejerske, om hun røg og kunne tænke sig at holde op. Sygeplejersken fik lov til at få et telefonnummer, og kort tid efter ringede en medarbejder fra kommunen med et tilbud om gratis rygestop.

Helle Petersen har ikke noget problem med, at hun blev spurgt til sin rygning, selv om det egentlig var knæet, der var problemer med.

- Jeg blev glad. Det var ligesom at få et ekstra skub til at stoppe, forklarer hun.

Motiveret af børnebørnene

De foreløbige resultater viser, at omkring halvdelen af de personer, der har gennemført rygestop-kurserne i forbindelse med projektet i det midt- og vestjyske, er røgfri et halvt år efter.

Helle Petersen er stadig i gang med sit rygestop-forløb og får stadig lidt hjælp. Hun går med nikotinplaster, og når trangen til cigaretter bliver for stor, har hun en mundspray, der giver et skud nikotin i mundhulen.

Hun er overbevist om, at rygerens egen motivation er altafgørende, hvis en henvisning fra sygehuset skal føre til et succesfuldt rygestop.

Men selv frygter Helle Petersen ikke, at cigaretterne sniger sig vej tilbage i hendes hverdag.

- Det er usundt at ryge, og jeg vil gerne opleve mine børnebørn blive voksne. Og så har jeg faktisk også tænkt på, at når nu jeg ikke ryger længere, så kan det jo være, at de heller ikke begynder, siger hun.

Fakta: Fra hospitalsbesøg til rygestop i kommunen

  • På regionshospitalerne i Herning og Holstebro benytter man nu den såkaldte VBA-metode, der står for ’Very Brief Advice’.

  • Det foregår blandt andet på lungemedicinsk- og ortopædkirurgisk afdeling.

  • Med VBA-metoden bruger personalet 30 sekunder på at forhøre sig, om en patient ryger. Herefter spørger de, om kommunen må ringe patienten op med tilbud om et rygestop-kursus.

  • Når kommunen modtager en elektronisk henvisning fra hospitalet, tager en rygestoprådgiver kontakt til borgeren og tilbyder en samtale om blandet andet motivation og rygevaner.

  • På den baggrund bliver borgeren tilbudt et individuelt rygestopforløb.

  • I projektperioden er der tilbud om særlig støtte til storrygere, der ryger over 15 cigaretter dagligt i form af gratis rygestopmedicin i kombination med rådgivning.

  • Kilde: Storrygerprojektet i Vestklyngen.