De sorte skyer er for længst gået på sommerferie, og solen er i den grad kommet på arbejde. Det har efterladt naturen knastør, hvilket har fået samtlige kommuner landet over til at indføre afbrændingsforbud.
Men den danske jord tørster i så høj en grad, at en brand kan opstå ved selv den mindste gnist. Og det kan ses i antallet af naturbrande.
Siden 1. maj er det danske redningsberedskab rykket ud 1.021 gange. Sammenlignet med samme periode de seneste fem år er det godt 150 procent over gennemsnittet, oplyser Beredskabsstyrelsen.
- Vi må opfordre til, at man respekterer afbrændingsforbuddet. Vi ser stadig naturbrande efter brug af engangsgrill, der er sat på græs, og så har rygerne en særlig opgave, for vi ser brande, der opstår på grund af cigaretskodder. Og så ser vi mange brande hos landmænd, siger Lars Schou, der er operativ chef i Beredskabsstyrelsen.
Afbrændingsforbuddet forbyder blandt andet, at bål og engangsgrill er forbudt i det fri, og en overtrædelse af forbuddet kan koste en bøde på 5.000 kroner.
Aldrig set noget tilsvarende
Hos Brand & Redning MidtVest - som er det kommunale beredskab i Ringkøbing-Skjern, Herning og Ikast-Brande - er de travlt optaget af de mange naturbrande.
Og årsagerne til naturbrandene kan spænde vidt, fortæller brandinspektør, Peter Kristensen.
- I lørdags havde vi et ret ekstremt tilfælde. Det var givetvis et cigaretskod fra en bil, der startede det. Det fik så sat ild i en skråning, der fik fat i noget lyng og skov. Det satte ild i to hektar. Det krævede 50 mennesker at slukke det, og det tog 16-17 timer, siger han.
Udover cigaretskodder og engangsgrille er det især landmændene, som får sat gang i flammerne. Peter Kristensen fortæller om mange eksempler - blandt andet havde de en brand, hvor en traktor kørte over højt græs, som traktorens varme motor fik antændt.
Og antallet af naturbrande overgår langt noget, han før har set.
- Hver gang alarmen går i øjeblikket, er det en naturbrand. Presset er over dobbelt så stort som normalt i denne periode, lyder det fra Peter Kristensen.
Få oplyst turisterne
Hos Beredskabsstyrelsen vil man gerne forhindre, at antallet af naturbrande ikke blot bliver ved at stige. Operativ chef Lars Schou vil have mere fokus på, at afbrændingsforbuddet når ud til dem, der benytter Danmark som feriedestination.
- Det er nok de færreste turister, som går ind og besøger en hjemmeside for at se på, om landet har et afbrændingsforbud. Derfor så vi gerne, at de forskellige udlejere landet over får oplyst turisterne om de særlige forhold, siger Lars Schou.
Ifølge Beredsskabsstyrelsen er naturbrande næsten altid forårsaget af en menneskelig handling.
Og den særlige situation har i den grad sat beredskabet under pres. Men de kan stadig følge med, forsikrer Lars Schou.
- Vi løser det ved, at forskellige dele af beredskabet hjælper hinanden og så kan vi altid hive frivillige ind, hvis vi er under pres.
Alene i starten juli måned er redningsberedskabet rykket ud 309 gange. Gennemsnitligt har de kun 42 udkald i samme periode, hvis man kigger tilbage på de seneste fem år.
Fire gode råd til at undgå naturbrande
- •
Den største synder er ukrudtsbrænderen. Det gode råd er helt at lade være med at bruge brænderen, når det er så tørt og varmt.
- •
Smid ikke med cigaretskodderne. I denne her tid kan det være katastrofalt.
- •
Pas på med grillen. Stil den ikke på et brandbart underlag såsom tørt græs. Og husk at have vand med til at slukke grillen efter brug.
- •
Når man kører sin varme bil ind i et tørt område, skal man vide, at udstødningsrør og katalysator er ekstremt varmt og kan antænde siv og græs, der er i nærheden. Så husk at parkere steder, hvor man ikke kan antænde området.