Trods afbrændingsforbud: Rekordmeget natur i flammer

Der har allerede været over 800 udkald til naturbrande siden maj.

Allerede i maj måned var der 263 naturbrande. Her er det en voldsom brand, som i slutningen af måneden hærgede Frederikshåb Plantage og Randbøl Hede mellem Vejle og Billund. (Foto: © Michael Drost-Hansen, Scanpix)

Det er brandvarmt i disse dage, og regnen ser ikke ud til at kigge forbi Danmark foreløbig.

Tørken har fået samtlige kommuner til at indføre afbrændingsforbud, der blandt andet betyder forbud mod bål og engangsgrill i det fri.

- Vi håber, det kan standse opløbet af naturbrande, siger Jarl Vagn Hansen, der er beredskabsdirektør i trekantsområdet.

Det er især lyng- og hedeområder, hvor en brand vil være katastrofal i disse dage, forklarer han.

Men da den danske jord mangler så meget vand, kan der opstår brand på selv det mindste stykke græsplæne.

- Vi har helt sydlandsk natur i øjeblikket, og ilden kan sprede sig eksplosivt hurtigt. Lyng- og hedeplantager er især farligt, fordi ilden kan løbe stærkt, men generelt er der fare over det hele, fordi naturen er knastør. Tørken har slået igennem i hele landet, siger Jarl Vagn Hansen.

DMI's eget tørkeindeks viser, at hele Danmark er oppe på forøget eller høj risiko for tørke. (© dmi)

Holder øje med lyng og skove

På trods af forbuddet har den tørre og varme sommer fået beredskabet over hele landet af sted langt flere gange end gennemsnittet har været de seneste fem år.

De nyeste tal fra Beredskabsstyrelsen viser, at brandfolk i år allerede har rykket ud til 808 opkald om naturbrande siden 1. maj mod et gennemsnit på 375 i samme periode i årene 2013-2017.

Ni ud af ti af udrykningerne har været reelle ildebrande i alt fra private haver til naturområder, oplyser Beredskabsstyrelsen.

Naturbrandene er både selvopståede og sket på grund af uopmærksomhed fra borgere.

Ifølge Beredsskabsstyrelsen er naturbrande næsten altid forårsaget af en menneskelig handling.

Det kan eksempelvis være folk, der har brugt en ukrudtsbrænder forkert eller har tændt et bål, der er kommet ud af kontrol. Kun i meget få tilfælde er naturen selv synderen ved eksempelvis lynnedslag eller selvantændelse på grund af høj varme.

I går blev der registreret 35 brande i naturen, og i mandags rykkede brandfolk ud til hele 38 naturbrande, og det er ifølge Beredskabsstyrelsen det højeste antal på én dag i år.

Nederst i artiklen kan du se, hvad du ikke må under et afbrændingsforbud.

Beredskabsstyrelsen har siden forsommeren haft ekstra brandvagter på arbejde over hele landet, som holder øje med, at der ikke går ild i særligt granskove og lyngheder.

Ifølge beredskabsdirektør Jarl Vagn Hansen er en naturbrand en meget vanskelig opgave for brandfolk, og det kræver både særlig meget mandskab og brandudstyr.

- Hvis det er et uvejsomt terræn, skal man selv køre vandslanger derhen. Det er en ret stor opgave for brandvæsenet, forklarer han.

FIRE GODE RÅD TIL AT UNDGÅ NATURBRANDE

  • Den største synder er ukrudtsbrænderen. Det gode råd er helt at lade være med at bruge brænderen, når det er så tørt og varmt.

  • Smid ikke med cigaretskodderne. I denne her tid kan det være katastrofalt.

  • Pas på med grillen. Stil den ikke på et brandbart underlag såsom tørt græs. Og husk at have vand med til at slukke grillen efter brug.

  • Når man kører sin varme bil ind i et tørt område, skal man vide, at udstødningsrør og katalysator er ekstremt varmt og kan antænde siv og græs, der er i nærheden. Så husk at parkere steder, hvor man ikke kan antænde området.

VIDEO Sådan så der ud på Randbøl Hede ved Billund i slutningen af maj, hvor beredskabsstyrelsen kæmpede med en voldsom naturbrand.

Smid ikke smøgen i naturen

Som borger kan man selv gøre meget for at undgå, at der opstår ild i naturen.

Det vigtigste er at overholde afbrændingsforbuddet, hvorfor man for eksempel ikke skal bruge sin ukrudtsbrænder, lave bål eller grille på en engangsgrill i den fri natur.

Grillen derhjemme skal stå på et ikke-brandbart underlag for eksempel fliser eller grus.

Det er en god idé at have vand i nærheden i form af en fyldt vandkande eller haveslangen inden for rækkevide.

Man skal ikke efterlade glasflasker i naturen, da solens stråler rent faktisk kan gøre det brandfarligt.

Og så har rygerne en særlig opgave i denne tørketid:

- Rygere skal smide deres skod i en sandspand eller et askebæger og ikke ud i naturen, for det tænder lynhurtigt, og så løber ilden, siger Jarl Vagn Hansen.

Det koster en bøde på ca. 3.000 kroner at overtræde afbrændingsforbuddet.

Tjek din egen kommune

  • Selvom alle kommuner nu har afbrændingsforbud, gælder der forskellige regler. Derfor er det vigtigt, at man selv tjekker sin kommunes hjemmeside.

  • I hovedstaden er det eksempelvis tilladt at grille på altanen og i egen have, men det er ikke tilladt at grille i parken eller på stranden - heller ikke på de fast opstillede grill.

  • Ydermere tillader nogle kommuner for eksempel grill, bålfade og bål på indrettede bålpladser med fast og ubrandbart underlag, hvis bredden ikke overstiger 80 cm.

  • Du kan finde dit lokale beredskab på hjemmesiden danskeberedskaber.dk.

(© DR Nyheder)
(© DR Nyheder)