I mandags var der grand départ i Oslo, da gynækologer, sygeplejersker, læger, patienter og pårørende fra hele Europa, kørte første etape af årets Ride4Women.
Det er et årligt initiativ, der indeholder en lang cykeltur på tværs af Europa, for at øge bevidstheden om kvinders risiko for kræft.
I går ankom Ride4Women-feltet til København, og her til formiddag dannede Rigshospitalet rammerne om afgangen på etapen fra København til Gedser.
- Jeg håber, at vi kan få vendt tilslutningen i Danmark, og at flere unge kvinder i Europa bliver vaccineret. Der er ikke kun fokus på det i Danmark. Det er hele vejen ned igennem Europa, fortæller Birthe Lemley, der er formand for patientforeningen Kræft i Underlivet.
- Det her er bare ét af de mange tiltag, der bliver gjort i øjeblikket, for at sætte fokus på sygdommen og for at få hævet vaccinationsprocenten, siger hun.
Løbet slutter den 16. juli i Wien, efter at Ride4Women-rytterne har tilbagelagt 1.624 kilometer.
Vaccine mod livmoderhalskræft gør ikke piger kronisk trætte
I juni slog et stort norsk studie med 176.453 piger fast, at der ikke er sammenhæng mellem hpv-vaccinen mod livmoderhalskræft og den invaliderende træthedslidelse.
Hpv-vaccinen er blevet diskuteret heftigt herhjemme. Ikke mindst efter at flere piger i en dokumentar på TV2 fortalte om symptomer som kronisk træthed, kvalme og svimmelhed efter vaccinen.
Den seneste status på tilslutningen til hpv-vaccinationsprogrammet herhjemme viser, at 54 procent af de piger, der blev født i 2002, er færdigvaccinerede.
Det samme gælder for 29 procent af de piger, der blev født året efter, og det er et markant fald set i forhold til de knap 80 procent af pigerne født mellem 1997 og 2000, som er blevet færdigvaccinerede.