Sundhedsminister: Der er behov for fakta - ikke rygter og følelser

Danskerne skal passe på ikke at blive resistente overfor lægens anvisninger, advarer Ellen Trane Nørby.

Fint at være kritisk, mener ministeren, men med måde (arkivbillede) (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil råbe de danskere op, der tror de efter et par Google-søgninger ved mere om sygdomme og helbred end de danske sundhedsmyndigheder.

Det er vigtigt, at man som patient tager ansvar for sit sygdomsforløb, siger hun, men det kammer over, når man bliver 'argumentresistent'. Derfor skal både læger og patienter gå i dialog og være bevidste omkring, at der florerer masser af falske, misvisende informationer på nettet.

- Diskussionen skal være bygget på fakta. Ikke på, hvad man synes, føler og hører, siger Ellen Trane Nørby.

Hun henviser til eksempel fra andre europæiske lande, hvor helt små børn er døde, fordi forældrene ikke har været lydhør over for argumenter fra myndighedernes side.

I Italien døde en syv-årig dreng af mellemørebetændelse, fordi forældrene fravalgte antibiotika og i stedet behandlede med homøopatisk naturmedicin. Og i Belgien diagnosticerede forældrene selv deres syv måneder gamle søn som laktose-intolerant og gluten-allergiker. Han døde af sult med en vægt på kun fire kilo.

- Det er vigtigt at tage den her debat om, at myndighederne oplyser om kostråd, sundhedsråd ud fra et ønske om at sikre vores helbred, siger Ellen Trane Nørby.

Der er masser af veldokumenteret forskning på nettet. Hvorfor tror du ikke, at folk selv er i stand til at finde de rigtige informationer?

- Der er masser af vigtig information på nettet. Det er ikke det, der er problemet. Problemet er, hvis man bliver argumentresistent og krydser armene og ikke vil høre på, hvad der også bliver sagt fra faglig side, fra den læge, man konsulterer, fra de myndigheder, vi har i Danmark, siger Ellen Trane Nørby.

- Der er eksempler på fora, hvor falske nyheder florerer og ikke reel viden om alt fra HPV til kostråd, siger hun.

- Sundhedsmyndighederne vil os det bedste

Der er læger og interesseorganisationer, der bliver finansieret af medicinalindustrien. Hvorfor skal man stole mere på dem end på det, man kan finde på nettet?

- Den danske sundhedsstyrelse, vores Statens Serumsinstitut, er ikke finansieret af medicinalindustrien. Det er danske ikke-korrumperede myndigheder, som er sat i verden for at ville danskerne og vores helbred det bedste. Og derfor nytter det ikke noget, at man ikke kan have en saglig debat, hvor man lader argumenterne og forskningen på området komme frem, siger hun.