TIDSLINJE Danske F16-fly smed 384 bomber i Syrien og Irak

På seks måneder sidste år fløj syv danske F16-fly i alt 267 missioner mod Islamisk Stat i Syrien og Irak.

267 missioner, 384 kastede præcisionsbomber og et fejlbombardement mod syriske regeringsstyrker.

Det var blandt hovedpunkterne i den seks måneder lange danske F16-bidrag mod Islamisk Stat, der gik under navnet Operation Inherent Resolve.

Det er også denne mission, som DR1-programmet 'Jagerpiloterne' følger fra start til slut. Her kommer man helt tæt på de danske jagerpiloter igennem et helt år og følger blandt andet de omkring 100 danskere heriblandt specialister, mekanikere og piloter, som opererede fra den tyrkiske Incirlik-base, hvorfra de fløj ind over Syrien og Irak og blandt andet sammen med amerikanerne bombede Islamisk Stat.

Missionen blev besluttet af et flertal i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn i begyndelsen af marts, og de danske F16-piloter var i krig mod terrororganisationen fra juni til december.

Herunder følger en tidslinje med de vigtigste begivenheder i forbindelse med missionen.

Danmark skal i krig igen

Rygterne om, at danske F16-fly igen skulle på vingerne og i krig mod Islamisk Stat, havde sviret i flere dage i begyndelsen af marts 2016.

4. marts blev det dog officielt, da et flertal i Folketinget besluttede, at syv danske F16-fly med piloter, specialister og mekanikere skulle på en seks måneder lang mission mod terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien og Irak.

Flymotorerne var knap nok kølnet af fra den forrige mission året forinden, hvor et dansk F16-bidrag havde kastet i alt 503 såkaldte præcisionsbomber mod Islamisk Stat i Irak fra oktober 14 og et år frem.

Alligevel var der et solidt flertal i Udenrigspolitisk Nævn for en ny mission, hvor også specialstyrker og et transportfly skulle medvirke til bekæmpelsen af terroristerne.

- Regeringen ønsker at intensivere kampen mod terrororganisationen ISIL (andet ord fra Islamisk Stat, red). Vi bliver nødt til målrettet og med stor kraft at bekæmpe ISIL, der skrupelløst terroriserer og dræber uskyldige mænd, kvinder og børn, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i forbindelse med beslutningen, hvor kun SF, Alternativet og Enhedslisten var i mod.

Den daværende udenrigsminister, Kristian Jensen (V) fortæller i TV Avisen om baggrunden for at sende danske F16-piloter i krig:

Syv F16-fly sendes af sted

Den 15. juni lettede syv F16-jagerfly fra Flyvestation Skrydstrup og satte kurs mod Incirlik-basen i Tyrkiet. Bidraget bestod af fire operative kampfly og tre kampfly, som skulle fungere som reserve. Desuden var der 100 danske medarbejdere med i bidraget heriblandt piloter, mekanikere og andre former for specialister.

- Jeg forventer, at vi kommer til at sætte et solidt aftryk i kampen mod ISIL, sagde Anders Rex, der er operationschef ved Fighter Wing Skydstrup.

Oberst Anders Rex, der var chef for F16-bidraget, beretter om, hvilke opgaver man forudsagde at skulle ned at løse:

Bomber for første gang i Syrien

Det danske F16-bidrag kom hurtigt i ilden. De første halvanden måned gik dog fortrinsvis med missioner i Irak, hvor der blev kastet bomber i alt 93 gange i provinserne Al Anbar, Ninawa, Dahuk, Erbil og Salah Ad Din.

Det var dog først i begyndelsen af august, at de danske F16-fly havde deres første skarpe mission i Syrien.

- Vi kan bekræfte, at de danske kampfly for første gang har angrebet mål på syrisk territorium, sagde chefen for Forsvarets internationale luftmilitære operationer, Jan Dam, i en skriftlig kommentar til Ritzau 5. august.

- Den forgangne uges nedkæmpelse af mål i Syrien har været en vigtig gevinst for den internationale koalitions kamp mod ISIL (Islamisk Stat red.), da man blandt andet har angrebet kommando- og kontrolfaciliteter, sagde han videre.

Artiklen fortsætter under grafikken:

Koalitionen bomber syriske allierede

Adskillige allierede soldater fra den syriske præsident Bashar al-Assads regeringshær mistede livet, da koalitionen fejlagtigt troede, at de angreb Islamisk Stat.

Efterretninger lød, at der var tale om en base for Islamisk Stat. I stedet blev en syrisk militærposition bombet.

Angrebet blev stoppet, da der fra russisk side kom meldinger om, at der var tale om syriske styrker på jorden og ikke islamister fra IS.

I angrebet deltog to danske F16-fly, og det fik Enhedslisten til straks at kræve en uvildig undersøgelse.

- Lad os nu se, hvad der er sket, inden automatreaktionerne kommer. Det er tidligt at bede om en uvildig undersøgelse, inden man overhovedet har fået afklaret, hvad der er op og ned, svarede daværende forsvarsminister Peter Christensen (V) til Enhedslistens krav.

Daværende forsvarsminister, Peter Christensen (V), beklagede i TV Avisen, hvis danske soldater skulle have været involveret i et fejlbombardement.

Menneskelige fejl bag fejlbombardement

Det var flere beklagelige og menneskelige fejl, der den 17. september førte til, at koalitionen bombede allierede syriske styrker og dræbte mindst 15 personer ved en militærposition i Dayr Az Zawr.

Sådan lød konklusionen i en uvildig rapport om angrebet, hvor to danske F16-fly deltog.

De danske F16-fly bombede fire militære pansrede køretøjer med i alt fem præcisionsbomber, men ifølge rapporten var disse køretøjer formentlig ubemandede.

Hos Forsvaret var man kede af sagen, men hæftede sig ved, at de danske tropper handlede i god tro.

- Vi ønsker ikke at begå fejl. Det er konsekvenserne i militære operationer alt for alvorlige til. Det er derfor dybt beklageligt, at danske fly uforvarende har medvirket i et angreb, der med stor sandsynlighed har ramt de forkerte, sagde generalmajor Flemming Lentfer, der er chef for Operationsstaben i Værnsfælles Forsvarskommando.

Generalmajor Flemming Lentfer hæftede sig ved, at de danske soldater efter alt at dømme ikke havde slået allierede ihjel.

F16-fly trækkes hjem

I december udløb det danske F16-bidrag, og den 15. december landede de syv danske jagerfly sikkert på Flydestation Skydestrup, efter at de i de forgangne seks måneder havde udført i alt 267 missioner, hvor de samlet set havde kastet 384 præcisionsbomber mod Islamisk Stat i Syrien og Irak.

- Jeg håber ikke, at der bliver brug for at sende vores F-16 afsted igen i forhold til bekæmpelsen af ISIL, lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen til Ritzau kort inden F16-bidraget vendte retur til Danmark.

Fra januar 2017 har Danmarks militære bidrag i krigen mod Islamisk Stat bestået af et radarbidrag på op til 30 personer, et kapacitetsopbygningsbidrag i Irak på op til 150 soldater, et styrkebidrag der omfatter specialoperationsstyrker på op til 60 personer samt op til cirka 20 stabsofficerer tilknyttet koalitionens hovedkvarterer.

En god opgaveløsning, lød det fra F16-bidragets leder, oberst Anders Rex, da de syv F16-fly havde landet sikkert på Skydstrup Flyvestation:

Auditører frikender danske F16-piloter

Den 28. marts i år blev der sat et endeligt punktum for den danske involvering i fejlbombardementet i Dayr Az Zawar 17. september sidste år.

Det danske auditørkorps - myndighed, der undersøger mulige militære straffesager - besluttede nemlig, at der ikke kunne rejses en sag mod de implicerede danske piloter.

- Auditørkorpsets efterforskning har ikke på nogen måde godtgjort eller sandsynliggjort, at der blandt det danske tjenestegørende personel i forbindelse med angrebet er begået fejl eller i øvrigt foretaget handlinger, som kan aktualisere et strafansvar, lød det i en afgørelse som auditørkorpset har lagt ud på sin hjemmeside.

Auditørkorpset havde i forbindelse med sin efterforskning haft adgang til en større amerikansk undersøgelse om angrebet. Desuden har de afhørt de to implicerede piloter, en dansk såkaldt Red Card Holder og en militærjuridisk rådgiver.

Du kan se med, når de danske F16-piloter bekæmper Islamisk Stat i Irak og Syrien i programmet 'Jagerpiloterne', der sendes på DR1 klokken 20.45 og på DR TV.