Tidligere PET-chef straffes med fængsel i fire måneder

Den tidligere efterretningschef overvejer nu, om han skal anke dommen.

Jakob Scharf er 52 år. Han er uddannet jurist og har været ansat i Justitsministeriet, Statsministeriet og Rigspolitiet. Fra 2007 til 2013 var han chef for PET. I dag er han direktør i efterretningsvirksomheden Certa. Arkivfoto. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

Den tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste Jakob Scharf straffes med ubetinget fængsel i fire måneder for at have videregivet fortrolige oplysninger i bogen "Syv år for PET".

Samtidig skal der konfiskeres knap 400.000 kroner fra Jakob Scharf, slår byretten fast - penge som han har tjent på salget af bogen.

Sagen er blevet kaldt usædvanlig og historisk, fordi det er første gang, at en tidligere efterretningschef selv har siddet på anklagebænken.

Jakob Scharf er ikke selv mødt i retten til dommen, men hans forsvarer, Lars Kjeldsen, oplyser, at den tidligere efterretningschef ønsker at tænke sig om, inden han beslutter, om dommen skal ankes.

Røre om bog inden udgivelse

Omdrejningspunktet for sagen er bogen "Syv år for PET", som handler om Jakob Scharfs tid i efterretningstjenesten, hvor han var chef fra 2007 til 2013.

Den er skrevet af journalist Morten Skjoldager og bygger dels på forfatterens egen research og dels på interviews med Jakob Scharf.

Bogen kom i butikkerne i efteråret 2016, men allerede inden udgivelsen var der røre om bogen.

PET havde nemlig læst en reklametekst om den, som gjorde efterretningstjenesten bekymret for, om Jakob Scharf talte over sig i bogen og afslørede hemmelige detaljer om PET's operationer, samarbejdspartnere og arbejdsmetoder til skade for efterretningstjenestens arbejde.

Som tidligere PET-chef og offentligt ansat er Jakob Scharf nemlig underlagt tavshedspligt - både under og efter sin ansættelse.

Derfor forsøgte PET at stoppe udgivelsen og fik nedlagt et fogedforbud mod udgivelsen. Alligevel optrykte Politiken hele bogen i et særtillæg den 9. oktober 2016.

Det fik PET til at anmelde Jakob Scharf til Københavns Politi, der har stået for efterforskningen i sagen.

Tiltalt for brud på tavshedspligten

I anklageskriftet har det lydt, at Jakob Scharf havde overtrådt sin tavshedspligt 28 steder i bogen.

Københavns Byret har med dagens dom vurderet, at der er sket brud på tavshedspligten 24 steder i bogen.

- Retten fandt efter en konkret vurdering af de enkelte citater, at det var bevist, at tiltalte i 24 ud af de i alt 28 citater uberettiget havde videregivet fortrolige oplysninger om navnlig PET's operationer, samarbejdspartnere, arbejdsmetoder og kildearbejde, og at der forelå det fornødne forsæt, lyder det i dommen.

Anklager Jakob Berger Nielsen havde under retssagen krævet seks til ni måneders fængsel til Jakob Scharf.

På den anden side har Jakob Scharf stået. Han har hele tiden nægtet sig skyldig og krævet frifindelse.

Hans forsvarer, Lars Kjeldsen, har under sagen blandt andet kritiseret anklagemyndigheden for ikke at have fremlagt konkrete beviser på, at Jakob Scharf skulle have videregivet fortrolige oplysninger til skade for efterretningstjenesten.

Han har sagt, at alle oplysninger i forvejen var offentligt kendte, fordi de for eksempel havde været fremlagt i åbne straffesager, eller fordi PET selv havde fortalt om dem i årsberetninger, pressemeddelelser og ved pressemøder.

Samtidig har forsvarer Lars Kjeldsen flere gange sagt, at efterretningstjenesten er blevet mere lukket efter Jakob Scharfs tid, og at det nye fokus på lukkethed er årsagen til, at sagen er endt i retten.

Opdateres

Offentligt ansatte er underlagt tavshedspligt, men hvad er det lige? Se her: