Tidligere PET-chef om dom til Jakob Scharf: 'Det kunne have været mig selv'

Hans Jørgen Bonnichsen mener ikke, at der er bevis for, at Jakob Scharfs bog har været til skade for rigets sikkerhed.

Tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen kritiserer dommen mod Jakob Scharf.

Københavns Byret slog i dag fast, at den tidligere chef for PET Jakob Scharf har brudt sin tavshedspligt ved at viderebringe fortrolige oplysninger i bogen 'Syv år for PET'.

Straffen lyder på fire måneders ubetinget fængsel til den tidligere PET-chef, der samtidig får konfiskeret knap 400.000 kroner, som han ifølge byretten har tjent på salget af bogen.

Københavns Byret har vurderet, at der er sket brud på tavshedspligten 24 steder i bogen.

Dommen mod Jakob Scharf bliver kritiseret i skarpe vendinger af Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef for PET samt tidligere kriminalinspektør hos Rigspolitichefen.

Han er med egne ord 'dybt berørt' over dommen.

- Der er ingen tvivl om, at Jakob Scharf går tæt på forskellige ting, men uanset hvilken kritisk tilgang, jeg har til det, har jeg svært ved at finde en overtrædelse af straffelovens bestemmelser om tavshedspligt, siger Hans Jørgen Bonnichsen og tilføjer:

- De har ikke ført et bevis for, at nogen som helst i denne her sag har taget skade - hverken rigets sikkerhed eller personer, som relaterer sig til det, som Scharf har omtalt i bogen. Jeg har utrolig svært ved at se, at der er sket en skadevirkning, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Hans Jørgen Bonnichsen fastslår samtidig, at det lige så godt kunne have været ham selv, der var blevet dømt, fordi han også ofte beskriver PET’s arbejdsmetoder i medierne.

- Det kunne have været mig selv. Jeg føler, at de udmeldinger, jeg har givet, ligger tæt på Jakob Scharfs udtalelser, så derfor kan man spørge sig selv, hvem der bliver den næste i rækken.

'Et tillidsproblem'

Den tidligere PET-chef mener, at det skaber et tillidsproblem, hvis PET lukker sig om sig selv.

- Befolkningen har krav på at få informationer om PET’s virke, hvis man vil bevare tilliden. Tilliden er helt afgørende for, at man kan få informationer, der for eksempel kan forebygge og modvirke terror. Når man lukker sig omkring sig selv, så vender man tilbage til en tid, hvor PET blev betragtet som skæg og blå briller, og det ønsker jeg ikke for min gamle afdeling, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Københavns Byret har med dagens dom vurderet, at der er sket brud på tavshedspligten 24 steder i bogen.

- Retten fandt efter en konkret vurdering af de enkelte citater, at det var bevist, at tiltalte i 24 ud af de i alt 28 citater uberettiget havde videregivet fortrolige oplysninger om navnlig PET's operationer, samarbejdspartnere, arbejdsmetoder og kildearbejde, og at der forelå det fornødne forsæt, lyder det.

Anklager Jakob Berger Nielsen har under retssagen krævet seks til ni måneders fængsel til Jakob Scharf.

Jakob Scharf har under hele sagen nægtet sig skyldig.

Hans forsvarer, Lars Kjeldsen, har blandt andet kritiseret anklagemyndigheden for ikke at have fremlagt konkrete beviser på, at Jakob Scharf skulle have videregivet fortrolige oplysninger til skade for efterretningstjenesten.

Overvejer ankesag

Den tidligere efterretningschef overvejer nu, om han skal anke dommen.

I en skriftlig udtalelse slår han fast, at han stadig står på mål for alt, hvad han har sagt.

- Jeg kan fortsat stå helt inde for mine udtalelser, som aldrig har haft til formål at skade PET. Tværtimod, lyder det fra Jakob Scharf, der tilføjer:

- I intet tilfælde er der fremlagt konkrete beviser for, at jeg skulle have overtrådt min tavshedspligt, siger han.