Tidligere formstøber hos Siemens: Arbejdstilsynet har ikke passet på os

- Jeg er overrasket over, at Siemens-skandalen ikke får konsekvenser for Arbejdstilsynet, siger tidligere Siemens-ansat.

Per Krogh Jensen er en af de tidligere ansatte hos Siemens Wind Power, der mener, at han er blevet syg af at arbejde hos vindmølleproducenten.

Han er glad for, at arbejdsmiljøskandalen på hans gamle arbejdsplads nu ser ud til at føre noget godt med sig.

Fremover skal Arbejdstilsynet føre mere systematisk tilsyn med virksomheder, hvis medarbejdere har anmeldt erhvervssygdomme som for eksempel astma eller eksem til Arbejdsskadestyrelsen.

Det fastslår Arbejdstilsynet i en ny redegørelse om sagen om Siemens Wind Power, hvor ansatte i mindst 64 sager er blevet syge af de farlige stoffer epoxy og/eller isocyanater.

Mere tilsyn er et godt fremskridt, mener Per Krogh Jensen, der selv har anmeldt sin astma som arbejdsskade.

- Men jeg ærgrer mig over, at de ikke gjorde det dengang, hvor jeg og mine kolleger arbejdede der. Så er jeg sikker på, at så mange ikke var blevet syge, siger han.

Tippede Arbejdstilsynet

Per Krogh Jensen arbejdede som formstøber hos Siemens i Aalborg fra 2004 til 2011. Hans oplevelse er, at Arbejdstilsynet ikke har passet godt nok på ham selv og hans kollegaer.

Vi havde en oplevelse af, at Arbejdstilsynet overhovedet ikke lyttede til os, og da de så endelig kom forholdt de sig ikke til det, vi havde påpeget, siger han.

Tilbage i 2010 gør Per Krogh Jensen og en kollega Arbejdstilsynet opmærksom på, at Siemens Wind Power ”hævder, at der foreligger en dispensation” på, at vindmølleproducenten må sprøjte med det farlige stof isocyanat uden for en såkaldt sprøjtekabine.

Det viser sig, at Siemens Wind Power ikke har fået en dispensation fra Arbejdstilsynet. Virksomheden har i stedet sprøjtet ulovligt med isocyanat gennem otte år.

Arbejdstilsynet: Vi kunne gøre det bedre

Den ulovlige praksis, der kunne være farlig for de ansatte, førte ikke til, at vindmøllefabrikanten fik et påbud fra Arbejdstilsynet.

- Set i bakspejlet skulle vi nok have reageret med et påbud øjeblikkeligt. Men der var fokus på, at gøre det klart for virksomheden, at I må ikke arbejde på den måde. Set i bakspejlet kunne vi godt have gjort det bedre, har Bent Horn Andersen, kontorchef i Arbejdstilsynet, tidligere sagt til DR.

Mistet tillid

Forløbet omkring dispensation fik Per Krogh Andersen til at miste tilliden til Arbejdstilsynet. Og den er ikke genoprettet med den redegørelse, som Arbejdstilsynet nu har lavet i sagen for Beskæftigelsesministeriet.

- Jeg har svært ved at håndtere, at Arbejdstilsynet har set igennem fingre med helt konkrete lovovertrædelser. Den ville ikke gå, hvis det var mig, der for eksempel kørte nogen ned eller ikke betalte min skat, siger han.

Han er tilfreds med, at Arbejdstilsynet nu skal være mere opmærksom på anmeldelser fra medarbejdere, der mener, at de er blevet syge. Men det kommer bag på ham, at det ikke har ført flere konsekvenser med sig.

- Jeg overrasket over, at det ikke lige nu ser ud til at få konsekvenser for Arbejdstilsynet, der i min bog har svigtet.

I samarbejde med 3F er Per Krogh Jensen en af tre tidligere ansatte, der har stævnet Siemens Wind Power for at gøre dem syge.

Per Krogh Jensens arbejdsskadesag er tidligere blevet afvist i Arbejdsskadestyrelsen. Siden har han anket den til Ankestyrelsen, hvor den fortsat er under behandling.