Årsagen til fredagens nedlukning af Sjælland og massive politiaktion var ifølge DR Nyheders oplysninger en konkret trussel mod en gruppe herboende iranere.
Hvis PET har været klar over, hvem truslen var rettet mod, giver det ingen mening, at efterretningstjenesten fortsat ikke har meldt noget ud om aktionen, der fik trafikken til at gå i stå i store dele af Sjælland og Fyn.
Det siger efterretningstjenestens tidligere operative chef Hans Jørgen Bonnichsen til DR Nyheder.
- Jeg er uforstående over for det. Der er desværre en tendens til, at nogen i PET og måske også inderst inde i Justitsministeriet mener, at den eneste måde at udføre efterretningsarbejde på i dag er gennem en hermetisk lukket afdeling. Det er out-dated og totalt misforstået.
Offentligheden kunne have hjulpet PET
Han kalder det 'ekstra pinligt' for PET, at efterretningstjenesten stadigvæk ikke vil fortælle om fredagens aktion og kommentere DR Nyheders oplysninger, som er kommet frem her til aften.
- I det øjeblik, man melder klart og tydeligt ud, ville offentlighedens opmærksomhed også være skærpet og dermed medvirke til at skabe et yderligere stærkt bolværk omkring de pågældende personer, så det er helt utænkeligt og umuligt for nogle fjender at trænge ind, tilføjer han.
Københavns Politi fortalte kun offentligheden, at aktionen skyldtes PET's frygt for angreb mod specifikke enkeltpersoner.
Sagen kort
- •
Politiets Efterretningstjeneste (PET) var bekymret for sikkerheden for bestemte personer tilknyttet en politisk gruppe af eksil-iranere i Danmark, som blev offentligt kendt efter et terrorangreb mod en militærparade den iranske by Ahvaz.
- •
Derfor blev en historisk stor politiaktion igangsat i fredags. Det bekræfter flere af hinanden uafhængige kilder over for DR Nyheder.
- •
Den formodede trussel mod eksil-iranerne, der tilhører gruppen ASMLA, skulle være politisk motiveret. ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz.
- •
Det har ikke været muligt for DR at få en kommentar fra Københavns Politi eller PET til de nye oplysninger om den formodede trussel mod eksiliranerne fra gruppe ASMLA.
Var det nødvendigt at lukke Sjælland ned?
Ifølge Hans Jørgen Bonnichsen indikerer formuleringen med specifikke personer, at PET har vidst præcis, hvilke personer der var truet.
Derfor havde efterretningstjenesten gode muligheder for straks at iværksætte forskellige sikkerhedsforanstaltninger, som skulle beskytte gruppen af iranere. Det kunne for eksempel være at give dem livvagter, sikkerhedsrådgivning og placere dem i et såkaldt 'safe house', forklarer den tidligere leder i PET.
- Når det er gjort, jamen hvad er så grunden til for det første at opretholde tavsheden og for det andet næsten i et helt døgn at lukke Danmark ned? Det er noget, som man evalueringsmæssigt skal kigge på og derefter spørge sig selv, om det har været berettiget, siger Hans Jørgen Bonnichsen.
Derfor burde politiet og PET allerede i fredags have fortalt offentligheden, hvorfor man satte så stor en aktion i værk, som påvirkede så mange danskere.
En offentlig udmelding kunne PET faktisk have brugt præventivt, mener Bonnichsen.
- De mennesker, som virkelig lever og ånder for efterretninger ved, at man har brug for hinanden, og at man i allerhøjeste grad har brug for offentlighedens hjælp, og den får man kun ved at åbne sig op over for offentligheden.
- I øjeblikket florerer der en masse myter og utilfredshed, som i hvert fald ikke kommer PET til gode. Hvis man meldte det ud på det tidspunkt, man havde styr på situationen, så havde man fået dyb respekt, siger han.
DR Nyheder har indtil videre uden held forsøgt at få en kommentar fra Justitsministeriet og Udenrigsministeriet.