For Thomas Schmidt Riis kan de seneste 24 timer næsten være svære at sætte ord på.
- Det er en mærkelig følelse. Man er umyndiggjort. Man har ingen retssikkerhed. Den private ejendomsret er bare tilsidesat.
Siden 2018 har han boet på en ejendom 2,5 kilometer fra det område, hvor virksomheden Nordic Waste har håndteret forurenet jord.
I går var han én af de 183 lodsejere i området, der ud af det blå modtog et såkaldt "tålepåbud" fra Miljøstyrelsen, hvori der står, at lodsejere som ham skal kunne tåle, at Nordic Waste udfører det, der kaldes ” forureningsafværgende aktiviteter” på deres grund.
Det gjorde han, fordi hans ejendom ligger lige ned til Alling Å, som risikerer at bliver ramt af forureningen fra det enorme jordskred ved virksomheden.
- Jeg har fuld forståelse for, at man skal finde en løsning på problemet. Men bare at sige, at jeg er umyndiggjort, og at Nordic Waste har råderetten over min ejendom, det synes jeg ikke, man kan.
'Det er skræmmende, og man føler sig meget magtesløs'
Ifølge Miljøstyrelsen er en af de mulige scenarier, for at dæmme op for den potentielle miljøkatastrofe ved Nordic Waste, at aflede noget af vandet fra Alling Å over til den nærliggende Vissing Bæk og videre via Lilleåen til Gudenåen.
Siden arbejdet gik i gang for at inddæmme jordskreddet er der på nogle lodsejeres jorde allerede kommet oversvømmelser.
Thomas Schmidt Riis frygter, at det i fremtiden bliver nødvendigt at vælge en løsning, der betyder, at også hans jorde bliver oversvømmet. For det kan ifølge ham betyde, at der også kan komme vand ind i familiens højt værdsatte hus.
- Potentielt kan de have oversvømmet og sendt os fra hus og hjem om en uge, uden at jeg kan gøre noget som helst. Det er det, jeg frygter.
Når snakken falder på huset og brevet med tålepåbud bliver Thomas Schmidt Riis berørt.
- Vi har brugt meget af vores tid og bruger mange af vores penge på at skabe den drøm her omkring vores bolig og lille landbrug.
- Og fra den ene dag til den anden, bliver det potentielt taget fra os, uden at vi kan gøre noget som helst. Det er skræmmende, og man føler sig meget magtesløs, siger han.
Minister lover kompensation
Præcis hvordan og i hvilket omgang Thomas Schmidt Riis og de 182 andre lodsejere vil blive påvirket vides ikke endnu.
- Det store antal berørte lodsejere skyldes, at situationen med jordskreddet ved/fra Nordic Waste A/S fortsat ændrer sig, så vi har været nødt til at tage højde for forskellige indsatser, lyder det på Miljøministeriets hjemmeside.
På hjemmesiden fremgår det desuden, at der endnu ikke er taget stilling til, hvordan de berørte lodsejere eventuelt skal kompenseres.
Hos miljøminister Magnus Heunicke (S) er der stor forståelse for frustrationen som Thomas Schmidt Riis og de andre lodsejere bærer rundt på.
Han understreger, at det kun vil være i de absolutte nødstilfælde, at lodsejernes grunde kan blive inddraget til for eksempel at omlægge en å.
- Og så vil der være en økonomisk erstatning, som i øvrigt skal betales af forureneren, siger Magnus Heunicke med henvisning til Nordic Waste.
Frygter nej fra banken
Hos Thomas Schmidt Riis ændre meldingen ikke på bekymringen over fremtiden for familiens hus.
Til foråret skulle familien have renoveret huset. Men nu frygter han, at det seneste døgns udvikling kan have spændt ben for den drøm.
- Den kan jeg måske ikke lave, fordi banken da ikke vil sætte penge i det. De vil da ikke låne mig penge, når jeg ikke kan stille nogen sikkerhed.
Lige nu føler han sig allermest stavnsbundet og sat i en næsten umulig situation.
- Det her drejer sig ikke om kroner og ører. Jeg er ikke interesseret i at kunne få en god gevinst med herfra. Jeg vil gerne blive her, og det er det, jeg frygter, at jeg ikke kan.