Terrortiltalt i dronesagen: Usb-stik kom fra Basil Hassan

Underviseren blev fredag afhørt i dronesagen.

En af de tiltalte i dronesagen, den 30-årige Underviser, har givet skiftende forklaringer til politiet om et meget omtalt usb-stik. Han forklarede fredag, at det stammede fra Basil Hassan.

Én lille bitte ting bliver stadig mere og mere central i terrorsagen om droner, som lige nu bliver behandlet i Københavns Byret.

Et usb-stik fundet i en af de tiltaltes tegnebog tilbage i 2014 var fredag central for afhøringen af den 30-årige tiltalte, som DR kalder Underviseren.

Underviseren fortalte, at han i foråret 2014 var i Tyrkiet, hvor han blandt andet mødtes med den tidligere terrordømte Abdulkadir Cesur - i DR's dækning også kaldet Bilvaskeren.

- Jeg har nogle diskussioner med Kadir om, hvad der sker i Syrien. Jeg forklarer ham min holdning til Syrien og Islamisk Stat og min skarpe afstandtagen til, hvad de står for. Jeg forklarer ham, at jeg har lavet en større research i forhold til IS, og hvad de står for helt tilbage fra deres etablering. Det vil Kadir gerne høre mere om, så jeg giver ham nogle af de dokumenter og ting, jeg har, forklarede Underviseren.

Sammen med to andre 30-årige mænd er Underviseren tiltalt for at have købt og leveret dronedele til Islamisk Stat. Droneudstyr, der ifølge Anklagemyndigheden var bestilt af terroristen Basil Hassan.

IS-materiale

Underviseren fortalte i retten, at han havde samlet en masse IS-materiale og anti-IS-materiale, som Abdulkadir Cesur skulle have overført fra Underviserens computer.

- Han henter et usb, og jeg overfører de her filer til ham, som jeg har. Det her anti-IS-materiale giver jeg ham så. Efterfølgende giver han mig det her usb og siger til mig, at det er fra Basil Hassan. Han siger, at når jeg kommer tilbage til Danmark, skal jeg give det til en af Basils venner, sagde Underviseren.

Det er modstridende med, hvad Underviseren tidligere har forklaret politiet i 2014, hvor man dengang fandt usb-stikket hos Underviseren. I april 2014 blev en række adresser i Danmark ransaget i forbindelse med, at den efterlyste Basil Hassan blev fængslet i Tyrkiet for drabsforsøget på Lars Hedegaard.

Usb-stikket er ifølge Anklagemyndigheden et tungtvejende bevis i terrorsagen. På usb-stikket har politiet fundet bombemanualer, billeder af en, der blander en bombe, droneoptagelser og regneark, som Anklagemyndigheden mener er detaljerede regnskab fra Islamisk Stat.

I oktober 2014 forklarede Underviseren til politiet, at usb-stikket var hans. Underviseren nævnte dengang heller ikke noget med Abdulkadir Cesur.

- Jeg blev viklet ind i den her sag om Lars Hedegaard. Jeg kan ikke rigtig se, at det har nogen relevans i forhold til den sag. Det er velkendt, at Abdulkadir Cesur er terrordømt, så der var ikke nogen grund til at nævne hans navn, sagde Underviseren fredag i retten.

Anklager Sidsel Klixbüll fulgte op med et spørgsmål om, hvorvidt Underviseren tænkte, det kunne være relevant for politiet at vide, at Basil Hassan havde haft kontakt til en terrordømt.

- Jeg blev ikke spurgt om Abdulkadir Cesur. Jeg synes ikke, det var relevant i forhold til Lars Hedegaard, der var foregået halvandet år før. Det ville måske gøre det værre, sagde Underviseren.

Blev chokeret over indhold

Underviseren fik altså det famøse usb-stik af Abdulkadir Cesur i april 2014, men ifølge Underviserens afhøring fredag, gik indholdet af usb-stikket først op for ham i oktober 2014. Her blev han afhørt af politiet om indholdet.

- Da jeg bliver præsenteret for de her ting, politiet viser mig: Kvitteringer på droner, udstyr og droneoptagelser. Jeg bliver jo chokeret på det tidspunkt, jeg tænker: Hvad drejer det her sig om? sagde Underviseren.

Han forklarede, at han ikke kiggede på indholdet af usb-stikket i den tid, der gik, fra han modtog usb-stikket af Abdulkadir Cesur, til at usb-stikket få dage senere blev beslaglagt af politiet i Danmark.

Tekniske undersøgelser af Underviserens computer og usb-stikket viser dog, at tre filer blev åbnet på Underviserens computer den 23.april, to dage inden ransagningen.

Blandt de tre filer er et stort regneark med henvisninger til trackingnumre og bestillingsnumre på dronedele.

- Jeg har ikke bemærket indholdet af de her filer. Jeg skal ikke kunne udelukke, at i det øjeblik jeg gav ham mine filer, at der så er blevet åbnet noget, sagde Underviseren.

Modelfly for 730.000 kroner

På det omtalte usb-stik har politiet gendannet hundredvis af dokumenter, der ellers var slettet.

Fredag dokumenterede Anklagemyndigheden en række dokumenter, som de mener forbinder Basil Hassan med Islamisk Stat og en særlig afdeling kaldet 'Katibet al baraa bin Malik', som ifølge efterretningstjenester stod for udvikling af droner og kemiske våben.

På usb-stikket har politiet fundet dokumenter fra foråret 2014, hvor Basil Hassans såkaldte krigernavn, Abu Hani, fremgår. Det gør det blandt andet på et dokument over indkøb af modelfly for i alt 730.000 kroner. Her står Abu Hani på som projektansvarlig.

I et andet dokument, som Anklagemyndigheden mener, er et internt regnskab fra Islamisk Stat, står Abu Hani på nogle udgifter til benzin.

Anklager Sidsel Klixbüll spurgte Underviseren til, om det ikke er nogle ret vilde oplysninger at ligge inde med på et usb-stik.

- Hvis jeg var Islamisk Stat og havde et regnskab med navne, byer og formål med udgifter, så ville jeg helst ikke have, at det regnskab blev delt med nogen. Er det ikke noget af en risiko at dele det her usb-stik med dig, hvis det er lavet af Islamisk Stat? spurgte Sidsel Klixbüll.

- Basil og jeg var gode venner. Jeg stolede på ham, og han stolede på mig. Så når han siger til en ven, at han skal give et usb-stik til mig, og jeg skal give det videre, så stoler han på mig, sagde Underviseren.

To hovedpersoner mangler

Mens Underviseren sidder på anklagebænken sammen med to andre mænd, er Abdulkadir Cesur og Basil Hassan ikke direkte en del af retssagen.

De er ikke i Danmark, og er derfor ikke tiltalt i sagen, selv om de ifølge politiet har været hovedroller i det formodede danske terrornetværk.

Abdulkadir Cesur er tyrkisk statsborger og bor i dag i Tyrkiet, hvor dansk politi ikke har mulighed for at afhøre ham direkte.

I foråret 2019 fandt og opsøgte DR ham i den tyrkiske by Bursa. Her filmede DR med skjult kamera et længere interview med Abdulkadir Cesur.

Han fortalt til DR, at han kender Underviseren og nævnte af sig selv et usb-stik.

- Det var noget med, at Basil havde givet ham (Underviseren, red,.) en usb, hvor der var alle mulige ting på, som ikke er så godt. Da politiet fandt usb-stikket, så advarede de ham. De sagde til ham, at de havde nok beviser mod ham til at få ham tiltalt i en sag, men de har ventet i lang tid, sagde Abdulkadir Cesur.

- Ud fra hvad han (Underviseren, red.) har sagt til mig, så var der slemme ting på. Alle mulige ting, bombemanualer og så videre.